Bekijk het origineel

Grote gaven

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Grote gaven

2 minuten leestijd

„Om de treurigen Sions te beschikken dat hun gegeven worde sieraad voor as, vreugdeolie voor treurigheid, het gewaad des lofs voor een benauwde geest", (Jesaja 61:3a).

Hij zal hun geven: a. „sieraad voor as". Terwijl zij in as lagen, zoals de gewoonte was in grote droefheid, zullen zij niet alleen uit het stof opgericht, maar ook versierd worden. De heilige blijmoedigheid der christenen is hun schoonheid en een groot sieraad van hun belijdenis. Hier is een fijne woordspeling in het oorspronkelijke. Hij zal hun geven "pheer (sieraad) voor "epher" (as). Hij zal hun droefheid zo gemakkelijk en vlug in vreugde veranderen, als wij in een woord een letter verplaatsen, want Hij spreekt en het is er.
b. „vreugdeolie", die het aangezicht doet blinken, in plaats van „treurigheid", die het voorkomen verandert en onaanzienlijk maakt. Deze vreugdeolie ontvangen de heiligen als deel der vreugdeolie waarmee Christus boven Zijn medegenoten gezalfd werd. Hebreen 1:9.
c. „het gewaad des lofs". Zulke schone klederen als op feest- en dankdagen gedragen werden, inplaats van „een benauwde geest', een geest van afgetrokkenheid en ingezonkenheid, openbare vreugde voor verborgen droefheid. de benauwde geest sluit zich in zichzelf op. Sions treurenden wenen in het verborgene; maar de vreugde waarmee zij beloont worden, bekleedt hen als een lofgewaad voor de ogen van anderen.

                                                                                   Matthew Henry

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 5 december 1987

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

Grote gaven

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 5 december 1987

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken