Bekijk het origineel

Nieuwe bewijzen tegen Oostenrijkse president

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Nieuwe bewijzen tegen Oostenrijkse president

Weense burgemeester zinspeelt op aftreden Waldheim

3 minuten leestijd

'CHICAGO — De internationale commissie die onder-

zijn partij hun steun aan Waldheim

zoekt of de president van Oostenrijk, Kurt Waldheim, zich Xn'T^L'Xr^U'^r'^^J^^^^^^^

tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft schuldig gemaakt aan maand het rapport van de commissie

misdaden tegen de menselijkheid, heeft nieuw bewijsmateri- ^""^^J FT^'Ü*'^'^'^ °l' ^°^ ^^^^^J^'
„^1 ^1,_„ ° ^^ • • 1 117 IJl. • j • u X nen dat Waldheim moet aftreden. De

aal gekregen. De commissie zal Waldheim dwingen het pre- voorzitter van de commissie, de zwitSidentSChap neer te leggen. serse militaire historicus Hans Ru
in het zuiden van Libanon.

De aanval werd afgeslagen. Daarbij werden zeven guerrillastrijders gedood en werd er één gevangen genomen. Drie SLA-leden kwamen om het leven en tien andere raakten gewond. Als vergelding voor de aanval bestookte het SLA met zware artillerie posities van de fundamentalisten bij Machghara.

Het Amerikaanse blad Chicago Sun-Times schreef gisteren dat een voormalige superieur en een hoge medewerker van Waldheim tegenover de commissie hebben verklaard dat hun militaire eenheid verantwoordelijk was voor de deportatie van duizenden joden naar de vernietigingskampen van de nazi's. Volgens de Sun-Times houdt het Britse lid van de commissie, Gerald Fleming, zich speciaal bezig met de begchuldiging Waldheims eenheid geallieerde ^e^'gd dat Oostenrijkse Verenigde Staten en Grootdolph Kurz, verklaarde onlangs echter dat het rapport vermoedelijk niet in januari gereed zal zijn.

Burgemeester

Burgemeester Helmut Silk van Wenen zinspeelde gisteren op Waldheims aftreden, als het rapport van de internationale commissie zijn eerlijkheid in twijfel trekt. „Waldheim moet het eerste woord krijgen over de resultaten, maar dat wil niet zeggen dat hij ook het laatste woord zal hebben", zei Zilk voor de Oostenrijkse televisie. Hij is de eerste prominente Oostenrijkse politicus die een mogelijk aftreden van Waldheim niet uitsluit.

Zilk is lid van de socialistische partij SPÖ en wordt genoemd als kandidaat voor de eventuele opvolging van Waldheim. Hij zei verder dat het niet alleen aan Waldheim is om te beslissen of hij al dan niet moet opstappen. Maar op welke manier de president ter zijde kan worden geschoven, als hij zelf niet wil aftreden, wilde Zilk niet zeggen. Waldheim zei vorige week zelf dat hij de conclusies van het internationale onderzoek niet als bindend beschouwt en dat hij zijn zesjarige termijn wil voltooien.

A merikaanse justitie

Het Amerikaanse ministerie van justitie heeft aan het Amerikaanse lid van de onderzoekscommissie, James Collins, een brief gestuurd waarin wordt gesteld dat Waldheim volgens de documenten waarover het ministerie beschikt, persoonlijk betrokken is geweest bij oorlogsmisdaden door het Duitse Balkanleger. Collins heeft gezegd dat de commissie mogelijk nog niet over alle documenten beschikt om het onderzoek tot een goed einde te brengen en dat het onderzoek mogelijk langer zal duren. De voorzitter van de commissie, de Zwitser HansRudolf Kurz, heeft eerder deze week gezegd dat het onderzoek eind januari of begin februari moet zijn afgerond.

Ludwig Steiner, de woordvoerder voor buitenlandse zaken van de Volkspartij, heeft de onthullingen van het Amerikaanse ministerie inmiddels veroordeeld als „een voortzetting van de lastercampagne tegen de president".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 7 december 1987

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

Nieuwe bewijzen tegen Oostenrijkse president

Bekijk de hele uitgave van maandag 7 december 1987

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken