Bekijk het origineel

Iraanse kanonneerboten vallen twee tankers aan

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Iraanse kanonneerboten vallen twee tankers aan

Deense zeeman komt om bij beschieting

3 minuten leestijd

MANAMA — Iraanse kanonneerboten hebben gisteren in het zuidelijke gedeelte van de Perzische Golf twee tankschepen beschoten. Een Deense zeeman werd hierbij gedood. Een van de schepen vloog in brand, waardoor de bemanning het schip moest verlaten. Een hefschroefvliegtuig dat naar de 50.000 ton metJhde Estelle Maersk was gestuurd om de omgekomen Deen en een zwaargewonde Italiaan op te halen, verongelukte bij de landing, toen zijn rotorbladen met de opbouw van de tanker in aanraking kwamen. De piloot kwam met de schrik vrij.

De twee Iraanse aanvallen, de eerste twee op de niet-militaire scheepvaart in tien dagen, waren vermoedelijk een wraakneming voor recente Iraakse luchtaanvallen op tankschepen die Iraanse olie vervoerden.

Een Iraaks gevechtsvliegtuig vuurde vrijdag abusievelijk een Exocetraket af op een Saoedisch eiland. Dat gebeurde tijdens een aanval op het in de buurt gelegen Iraanse eiland Farsi. Een Iraakse woordvoerder zei gisteren dat de piloot zich had vergist en dat Irak zijn 'vriend' Saoedi-Arabië officieel verontschuldigingen zal aanbieden.

Van Saoedische zijde werd inmiddels verklaard dat de raket geen schade op het als militaire basis ingerichte eiland Al Arabiyah had aangericht en dat er geen slachtoffers waren. Maar volgens andere bronnen zijn bij de explosie van de raket verscheidene Saoedische militairen gedood.

In de Straat van Hormoez vuurden drie Iraanse kanonneerboten raketgranaten af op de in Singapore geregistreerde tankboot Norman Atlantic. De granaten scheurden de met zeer brandbaar nafta gevulde tanks open. De lading was in Saoedi-Arabië ingenomen. Het schip vloog onmiddellijk in brand, maar de bemanning kon zich tijdig met reddingsboten in veiligheid stellen. Zij werd door een schip uit Oman naar het schiereiland Musandam gebracht.

Kunstmatig eiland

Een Iraanse raket heeft vanochtend vroeg een kunstmatig eiland voor de kust van Koeweit getroffen, zo heeft het officiële Iraakse persbureau gemeld, zonder in details te treden. In Koeweit zeiden bewoners dat zij een krachtige explosie op zee hadden gehoord.

De Verenigde Staten hebben vorige week bekendgemaakt dat Koeweit een drijvend platform ter beschikking heeft gesteld als basis voor de marineoperaties waarbij Koeweitse tankers door Amerikaanse oorlogsschepen en onder Amerikaanse vlag door de Golf worden geëscorteerd. OMAN De 85.000 ton metende en onder Singaporese vlag varende tanker Norman Atlantic slaat in lichterlaaie na een aanval door een Iraans oorlogsschip. Het schip voer in de Straat van Oman, geladen met de zeer brandbare vloeistof nafta. De 33 opvarenden werden op tijd van boord gehaald. De verwachting is dat het schip spoedig zal exploderen. CAN IL AU

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 7 december 1987

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

Iraanse kanonneerboten vallen twee tankers aan

Bekijk de hele uitgave van maandag 7 december 1987

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken