Bekijk het origineel

Tekort aan vaklieden in bouw wordt groter

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Tekort aan vaklieden in bouw wordt groter

Timmerlieden nauwelijks meer te krijgen

3 minuten leestijd

BAARN — In de bouw zal de komende jaren werk genoeg zijn voor vakbekwame bouwvakkers. Aan vooral vakbekwame timmerlieden en metselaars is nu al door de bouwbedrijven nauwelijks meer te komen. De bouw die nu al kampt met een groot tekort aan vaklieden, voorziet dat het tekort in de toekomst alleen maar groter wordt.

Dit blijkt uit vandaag gepubliceerde resultaten van een onderzoek van het Nederlands Verbond van Ondernemers nn de Bouwnijverheid (NVOB). Aan dit onderzoek deden bijna 2600 van de in totaal 5000 bij het NVOB aangesloten bouwbedrijven deel.

Ruim 81 procent van de bedrijven geeft te kennen dat in het gebied waarin zij werkzaam zijn in het algemeen een tekort aan vaklieden is. Het aandeel van de bedrijven die opgeven elen tekort aan vaklieden te zien, is het hoogst bij de grootste bedrijven -bedrijven met een jaaromzet van meer dan 10 miljoen gulden- nameZoekt u een goede gebruikte FIETS, dan is er maar een goed adres: Van Beek's Rijwielhandel, Lunleren, Dorpsstr. 165. Tel. 08388-3191, Voorthuizen, ' Verbindingsweg 29. Tel. 034293624. Wij hebben een •^fote voorraad gebruikte fietsen, vakkundig nagezien. Kom gerust eens kijken, wilt u liever 's avonds komen, bel dan lijk 89 procent. Van de kleinste bedrijven zegt 72 procent een tekort te zien aan vaklieden. Uitgesplitst naar beroepsgroepen blijkt dat 89 procent van oordeel is dat er een tekort is aan timmerlieden en 68 procent ziet een tekort aan metselaars.

Somber

Ook over de toekomst zijn de ondervraagde bedrijven somber gestemd. Voor het volgend jaar voorziet gemiddeld 51 procent een tekort aan vaklieden In het eigen bedrijf. Dit percentage varieert van 32 procent bij de kleinste bedrijven tot ruim 71 procent bij de grootste bedrijven. Dit betekent een toename van 8 procent ten opzichte van vergelijkbare cijfers van vorig jaar.

Het feit dat de kleinere bedrijven het tekort aan vaklieden in het eigen bedrijf lager Inschatten dan de grotere bedrijven houdt, aldus het NVOB, onder meer verband met de orderportefeuille. Grotere bedrijven hebben doorgaans een orderportefeuille met voor een langere periode werk dan kleinere bedrijven.

Uit het onderzoek blijkt dat de inzetbaarheid van de ruim 46.000 werkloze bouwvakkers veel te wensen overlaat. Zonder her- en bijscholing kunnen de bouwbedrijven van de meesten van hen geen gebruik maken. Van de ondervraagde bedrijven zegt 69 procent dat zij werklozen die door het arbeidsbureau worden aangedragen moeten afwijzen omdat zij onvoldoende vakbekwaam zijn.

Wie nu, aldus het NVOB, in het lager beroepsonderwijs kiest vooi- een baan in de bouw, krijgt volop kansen op goed gehonoreerd werk. Zo kan men in aanmerking komen voor een leer/arbeidsovereenkomst, met een garantie van twee jaar voor het voltooien van een primaire vakopleiding in het kader van het leerlingwezen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 8 december 1987

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

Tekort aan vaklieden in bouw wordt groter

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 8 december 1987

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken