Bekijk het origineel

Kabinet wil atoomtaken F-16 en Orion handhaven

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Kabinet wil atoomtaken F-16 en Orion handhaven

Van Eekelen wil commandocentrale op Woensdrecht

3 minuten leestijd

DEN HAAG — NU er geen kruisvluchtwapens op Woensdrecht geplaatst worden, zullen de atoomtaken van de F-16- en Orion-vliegtuigen niet worden afgestoten. Daardoor behoudt ons land binnen NAVO-verband vier atoomtaken. Dit schrijft het kabinet in een gisteren, na de ondertekening van het INF-akkoord in Washington, aan de Tweede Kamer gestuurde brief. Inmiddels hebben de regeringsfracties CDA en VVD laten weten met deze beslissing in te stemmen.

Minister Van Eekelen van defensie zei vandaag dat Woensdrecht ingericht kan worden als internationaal commandocentrum ten behoeve van de luchtverdediging van grote havens als Antwerpen en Rotterdam.
Nu er na de ondertekening van het INF-akkoord geen kruisraketten naar Woensdrecht komen, krijgt deze basis een andere bestemming. Er zijn plannen voor de verdediging van de grote havens, aldus de minister. Woensdrecht ligt volgens hem gunstig om als internationaal commandocentrum in aanmerking te komen. De tegen aanvallen beveiligde garages die voor de kruisraketten zijn gebouwd, zouden daarvoor gebruikt kunnen worden. „Met verbindingsssystemen die verbonden zijn met alle inzetmiddelen die we hebben en in de toekomst krijgen voor de beveiliging van ons grondgebied", aldus Van Eekelen.
Met de Verenigde Staten en de NAVO is eerst overleg nodig over een andere bestemming voor Woensdrecht. „De bouw van de basis is bekostigd met Amerikaans en NAVO-geld, dus we kunnen de basis niet zo maar alleen gebruiken". De bewindsman benadrukte in elk geval de voorkeur te geven aan een conventioneel (niet nucleair) gebruik van Woensdrecht. „Ik zou niet graag opnieuw de discussie over kernwapens willen aangaan", zei hij.

Brief
In een korte brief over de Nederlandse kerntaken van minister Van den Broek van buitenlandse zaken en minister Van Eekelen van defensie wordt het besluit van 1 november 1985 tot plaatsing van de kruisvluchtwapens in herinnering geroepen. Toen werd onder druk van het CDA aan deze plaatsing de beslissing gekoppeld om twee van de vier Nederlandse atoomtaken af te stoten.
Deze beslissing zou eventueel worden heroverwogen, als er geen kruisraketten zouden komen. Nu het INFakkoord een feit is, meent het kabinet dat de situatie van voor november 1985 volledig moet worden hersteld. Uit de brief blijkt ook dat de werkzaamheden op Woensdrecht niet helemaal en onmiddellijk worden stopgezet. Gebouwen waaraan men is begonnen, zullen worden afgebouwd.

Moderniseren?
Naast de atoombommen voor F-16- en Orion-vliegtuigen beschikt het Nederlandse leger over nucleaire 8- inch-kanonnen en Lance-raketten met een reikwijdte van 110 kilometer. De NAVO wil overigens de F-16 bommen en de Lance-raketten moderniseren. Ook minister Van Eekelen is hiervan een voorstander, maar in de kabinetsbrief van gisteren staat hierover niets.
Een woordvoerder van de CDA-fractie noemde gisteren het kabinetsbesluit „redelijk". Volgens deze fractie moet Nederland in de komende tijd geen eenzijdige stappen zetten op het ontwapeningsfront.
De linkse fracties in de Tweede fractie waren minder te spreken over de brief van het kabinet.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 9 december 1987

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

Kabinet wil atoomtaken F-16 en Orion handhaven

Bekijk de hele uitgave van woensdag 9 december 1987

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken