Bekijk het origineel

Gronden gekocht voor reservaat in

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Gronden gekocht voor reservaat in

2 minuten leestijd

DEN HAAG - De .stichting Het Zuidhollands Landschap kan door een forse subsidie van Rijk en provincie overgaan tot de aankoop van ruim 60 hectare reservaafgebied in de Vijfheerenlanden. De aankoop betreft gronden in Schaayk, Kedichem. De Waag, De Huibert, Scharperswijk. Achthoven-Lakerveld en BolgerijenAutena. Met de overdracht van deze gronden wordt de eerste stap gezet om (e komen tot negen natuurreservaten in dit gebied.

De Vijfheerenlanden is een gebied met een grotendeels nog oorspronkelijke verkaveling. Ook de bodemopbouw en de bodemsamenstelling van het landschap zijn vrijwel ongeschonden gebleven. Door een intensivering van de landbouw in de afgelopen vijftien jaar ontstond er een verarming van de natuurwaarden. Door een verantwoord natuurwetenschappelijk beheer van de gronden zullen deze waarden weer in ere hfirsteld worden. Het Zuidhollands Landschap zal zich voornamelijk richten op het herstel van de bloemrijke hooilanden en het behoud van grienden, kaden en rietlanden.

Voor de vochtige graslanden staat de beheersing van de waterpeilen en het beperken van de inlaat van vuil polderwater centraal. Door het invoeren van een zogenaamde rustperiode in de broedtijd, waarin zo min mogelijk agrarische activiteiten zullen plaatsvinden, hoopt men de van oudsher rijke weidevogelstand in deze gebieden te herstellen.

Uitproberen

De hondepoepmotor zal in navolging van Amsterdam en Utrecht voor een jaar uitgeprobeerd worden. De kosten van deze motor bedragen inclusief bemanning zo'n 80.000 gulden per jaar. Naast werkzaamheden in het kernwinkelgebied wil men de motor ook gaan inzetten in de omgeving van kantoren in de negentiendeeeuwse schil en in het historisch havengebied.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 9 december 1987

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

Gronden gekocht voor reservaat in

Bekijk de hele uitgave van woensdag 9 december 1987

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken