Bekijk het origineel

Weinberger is nog niets van z'n scepsis kwijt

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Weinberger is nog niets van z'n scepsis kwijt

Senaat daarentegen positief over INF

2 minuten leestijd

WASHINGTON - De voormalige Amerikaanse minister van defensie Caspar Weinberger heeft de uitnodiging van het Witte Huis om de plechtigheden bij te wonen tot de ondertekening van het INF-verdrag, naast zich neergelegd en maakte in plaats daarvan zijn debuut als commentator voor de Britse televisiezender Channel 4. Vanuit de studio in Washington bleek Weinberger echter niets verloren te hebben van zijn scepsis ten aanzien van de Sowjet-Unie.

Hij prees de ondertekening van het INF-verdrag weliswaar als een historische gebeurtenis, maar waarschuwde tevens dat de wereld zich niet moet laten leiden door een „valse euforie" na Gorbatsjovs oproepen voor een non-nucleaire wereld.

„Wat nieuw is aan Gorbatsjov zijn niet alleen zijn kleren of het feit dat we weten dat hij getrouwd is en meer van die dingen, maar dat hij alles in het werk stelt om goed over te komen in de wereldpers. Juist zo'n tamelijk flamboyante verklaring (die over een non-nucleaire wereld) is typerend voor die inspanning".

„Zijn voorgangers waren tevreden om gezien te worden als stugge, sinistere figuren, met jassen tot op de grond en een gezicht zonder glimlach. Maar deze man stelt echt alles in het werk om een goede pers te krijgen", aldus Weinberger weinig vleiend over de Russiche partijleider.

De leiders van de Democraten en de Republikeinen in de Amerikaanse Senaat hebben zich positief uitgelaten over het akkoord over de afschaffing van de middellange-afstandsraketten, dat gisteren door president Reagan en Sovi^etleider Gorbatsjov werd ondertekend. Het verdrag moet met twee derde meerderheid door de Senaat worden goedgekeurd voor het van kracht wordt.

Nauwkeurig onder de loep Jï^s ^^^^.

De leider van de Democratische meerderheid in de Senaat, Robert, Byrd, zei dat hij het verdrag waarschijnlijk zal steunen. Hij waarHij wees daarbij op de noodzaak van

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 9 december 1987

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

Weinberger is nog niets van z'n scepsis kwijt

Bekijk de hele uitgave van woensdag 9 december 1987

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken