Bekijk het origineel

Unieke alarmcentrale in Heusden en Altena

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Unieke alarmcentrale in Heusden en Altena

Project in bejaardenhuis van Andel

3 minuten leestijd

ANDEL - Sinds vandaag kunnen bejaarden in het Land van Heusden en Altena gebruik maken van een unieke alarmeringscentrale. Noordbrabants CDA-gedeputeerde T. C. H. M. Huberts-Fokkelman stelde vanmiddag om drie uur de centrale in werking. Het alarmeringssysteem heeft zijn plaats in bejaardenhuis De Notenhoff te Andel. Met steun van WVC kwam het project tot stand. De bedoeling is dat ouderen dank zij dit systeem langer zelfstandig kunnen blijven.

„Wonderlijk spul", zei een hoogbejaarde die viel en toen een vriendelijke stem uit De Notenhoff hoorde. Hulp was snel ter plaatse. Door de knop van een alarmzendertje dat hij altijd bij zich draagt in te drukken, kwam de verbinding met De Notenhoff tot stand en kon een hulpcircuit op gang worden gebracht.

In eerste instantie had hij drie hulpverleners ter beschikking. Wanneer geen van hen bereikbaar was geweest, had hij terug kunnen vallen op reserve-hulpverleners en in extreme gevallen zelfs op de rijkspolitie.
Omdat er altijd hulpverleners voor de bejaarde beschikbaar zijn, ontstaat er ook vaak buiten noodsituaties contact, waardoor het isolement van de bejaarde wordt tegengegaan. De zelfstandigheid van de oudere mens wordt met een dergelijke aanpak bevorderd. De oudere mens hoeft door de subsidie van WVC voorlopig niet meer dan 7,50 gulden per maand huur voor het alarmsysteem te betalen.
Niet alleen de subsidie, maar ook de inzet van zo'n 600 vrijwilligers (die naast beroepskrachten functioneren) maakte een en ander mogelijk. Zij zochten de bejaarden op om hen voor te lichten over de mogelijkheden van aansluiting op de alarmcentrale. Ook zijn zij beschikbaar om op afroep eerste hulp te verlenen.

Sluitstuk
Het project was aanvankelijk slechts bedoeld voor inwoners van Andel, Giessen en Rijswijk, maar bij de realisering van het project leek het hele Land van Heusden en Altena een acceptabel werkgebied. Zelfs buiten deze streek plaatste men apparatuur.
De Notenhoff vormt het sluitstuk van een bejaardenhuis-vestingsproject uit de jaren '60 en '70. In de dorpen Andel, Giessen en Rijswijk werden in totaal 159 woningen gebouwd. Wanneer de bewoners van deze woningen niet meer zelfstandig konden functioneren, was De Notenhoff beschikbaar om hen een nieuw thuis aan te bieden. Sinds de opening in 1973 is het met 30 kamers en 13 aanleunwoningen 100 procent bezet geweest, met een permanente wachtlijst.

Zelfstandigheid
Het beleid van De Notenhoff is er altijd al op gericht geweest de zelfstandigheid van de mensen in de bejaardenwoningen te bevorderen door het aanbieden van een servicepakket. Hieronder valt het beschikbaar stellen van maaltijden, van speciale badgelegenheid en van een kamer bestemd voor tijdelijk verblijf.
De centrale installatie in De Notenhoff heeft een aansluitingscapaciteit van 1000 eenheden. Op 9 december gaat de installatie van start met 150 aansluitingen, in de dorpen Andel, Giessen, Rijswijk, Almkerk, Waardhuizen, Uitwijk, Woudrichem, Dussen, Hank, Sleeuwijk, Veen en Raamsdonksveer.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 9 december 1987

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

Unieke alarmcentrale in Heusden en Altena

Bekijk de hele uitgave van woensdag 9 december 1987

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken