Bekijk het origineel

Extra uitgaven niet op burgers afw^entelen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Extra uitgaven niet op burgers afw^entelen

Ruding strijdt tegen lastenverhoging

2 minuten leestijd

DIEMEN - Minister Ruding is tegen afwenteling van extra overheidsuitgaven op de burgers. Als voorbeeld noemde hij een mogelijke verhoging van de motorrijtuigenbelasting om de fileproblemen aan te pakken. Zonder verdere maatregelen zou daardoor de druk van premies en belastingen oplopen.

Verhoging van de motorrijtuigenbelasting moet dus öf niet doorgaan óf elders tot lastenverlichting leiden. Aldus de minister gisteren bij de opening van het nieuwe hoofdkantoor van de Grenswisselkantoren in Diemen.

Ruding wees erop dat door lastenverhoging de kabinetsdoelstelUng om de collectieve lasten ten minste gelijk te houden in gevaar komt, terwijl voor een verdere gezondmaking van de economie verdere lastenverlichting juist gewenst is. Elke lastenverhoging moet derhalve elders met een lastenverlichting gepaard gaan of, anders gezegd, een vergroting van de uitgaven moet elders tot minder uitgaven leiden, aldus de minister. Dit is geheel in lijn met het regeerakkoord.

Tegenprestatie

Ruding kan wel instemmen met (verhoging van) heffingen waar tegenover een aanwijsbare tegenprestatie van de overheid staat, zoals bij voorbeeld de paspoortleges en de omroepbijdragen. In die gevallen echter waarin deze tarieven de kostprijs duidelijk te boven gaan, hebben we volgens hem te maken met een ordinaire lastenverzwaring.

Het feit dat zo'n heffing niet tot de collectieve lastendruk wordt gerekend is geen vrijbrief om ze maar ongeremd te verhogen, aldus Ruding. Hij sprak van een hardnekkig en besmettelijk virus dat in alle politieke windrichtingen wordt waargenomen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 9 december 1987

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

Extra uitgaven niet op burgers afw^entelen

Bekijk de hele uitgave van woensdag 9 december 1987

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken