Bekijk het origineel

Sliedrecht wil afval van j gemeente terugdringen j

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Sliedrecht wil afval van j gemeente terugdringen j

Gevudo staat positief tegenover voorstel

2 minuten leestijd

SLIEDRECHT - De vertegenwoordigers van Sliedrecht in het bestuur van de Gemeenschappelijke Vuilverbranding Dordrecht (Gevudo), hebben met succes een motie ingediend met het doel de afvalstroom enigszins in te dammen.

Bij het voorstel voor uitbreiding van de verbrandingscapaciteit door de bouw van een nieuwe oven werd een pleidooi gehouden voor het terugdringen van het afvalaanbod. Namens het gemeentebestuur van Sliedrecht werd bij het algemeen bestuur de motie ingediend. Hierin werd het dagelijks bestuur van de Gevudo opdracht gegeven om met de aangesloten gemeenten te onderzoeken hoe in Gevudo-verband de afvalstroom kan worden verminderd. Ook wordt gevraagd met een financiële opzet te komen waardoor het voor gemeenten aantrekkelijker wordt de afvalstroom te verminderen.

In een toelichting bij de motie wordt gesteld dat in het huidige systeem van kostenberekening per inwoner het voor de gemeenten financieel aantrekkehjker is om met acties te komen. De berekening per aangevoerde ton huisvuil kan de afzonderlijke gemeenten stimuleren acties te voeren. De algemene vergadering kon zich vinden in de motie. Ook het bestuur onderschreef de intentie daarvan.

Volgend jaar hoopt een werkgroep^ in Gevudo-verband van start te gaan om de mogelijkheden tot vuilvermindering te onderzoeken. Doel is het scheiden aan de bron. Aanvankelijk stelde de Gevudo dat het geen taak voor hen was. Het afvalaanbod groeit echter nog steeds. Werd in 1986 165.000 ton aangeboden, voor 1987 wordt 175.000 ton verwacht. Vandaar ook dat het algemene bestuur heeft besloten- de verbrandingsinstallatie uit te breiden. Deze moet in 1992 gerealiseerd zijn.

Alternatieven

Omdat uit ervaringen elders is gebleken dat het mogelijk is door scheiding aan de bron en composteren het huisvuil met 20 procent terug te brengen, wil het Sliedrechtse gemeentebestuur op korte termijn dergelijke alten-ff'-^r ortw-kkelen en invoeren.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 9 december 1987

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

Sliedrecht wil afval van j gemeente terugdringen j

Bekijk de hele uitgave van woensdag 9 december 1987

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken