Bekijk het origineel

Iran dreigt OPEC met toename olieproduktie

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Iran dreigt OPEC met toename olieproduktie

Basisprijs voor ruwe olie moet omhoog

2 minuten leestijd

WENEN — Iran heeft gisteren op de OPEC-vergadering in Wenen gedreigd zijn huidige produktieomvang te verhogen van 2,3 mil» joen tot 4 miljoen vaten olie per dag, als de prijs niet wordt opgetrokken.

Na het Iraanse dreigement daalden de olieprijzen op de spotmarkt onmiddellijk. Waarnemers betwijfelen of Iran in staat is om het dreigement ten uitvoer te brengen, omdat de Iraanse olieverlaadhavens voor een deel al zijn verwoest en de nog functionerende havens kwetsbaar blijven voor luchtaanvallen van oorlogsvijand Irak.

Na ongeveer vijf uur van besprekingen besloten de olieministers van de 13 OPEC-landen hun beraad vandaag voort te zetten. Zij verklaarden dat de essentiële vraagstukken nog niet voldoende zijn doorgenomen. „Wij hebben nog over geen enkele zaak een besluit genomen," aldus Hisham Nazer, de Saoedische olieminister.

De Iraanse olieminister Gholamreza Aghazadeh uitte grote kritiek op Saoedi-Arabië en Koeweit, omdat deze Arabische landen, die in de Golfoorlog aan de zijde van Irak staan, met opzet de prijzen laag zouden houden. De basisprijs, die de OPEC dit jaar voor een vat ruwe olie van standaardkwaliteit in rekening heeft gebracht, bedraagt 18 dollar. Iran wil dat deze prijs wordt opgetrokken tot minstens 20,7 dollar.

Bij de vergadering moet een afspraak worden gemaakt over een nieuwe richtprijs die de 13 lidstaten van het kartel komend jaar berekenen, en over nieuwe produktiequota. Ondanks de Iraanse pressie voor een hogere prijs lijkt die er niet in te zitten. Volgens dé Indonesische olieminister Soebroto blijft de OPEC genoodzaakt om een gematigd prijsbeleid te voeren. „Persoonlijk geloof ik dat het al heel mooi is als we die 18 dollar overeind kunnen houden," zo zei hij.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 10 december 1987

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

Iran dreigt OPEC met toename olieproduktie

Bekijk de hele uitgave van donderdag 10 december 1987

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken