Bekijk het origineel

Boete geëist voor narcosefout in ziekenhuis Sneek

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Boete geëist voor narcosefout in ziekenhuis Sneek

2 minuten leestijd

LEEUWARDEN - De officier van Justitie bij de rechtbank in Leeuwarden, mr. dr. J. de Valk, heeft gisteren een geldboete geëist van 25.000 gulden voor de stichting Sint Antoniuszickenhuis in Sneek.

Tegen de anestesist van het hospitaal, dr. A. P. T. (61) uit Sneek, eiste De Valk een geldboete van 10.000 gulden en vier maanden voorwaardelijke celstraf. Daarbij wil hij dat de arts, die inmiddels zijn praktijk heeft neergelegd, een proeftijd van twee jaar krijgt opgelegd wegens dood door schuld. Ook het stichtingsbestuur van het ziekenhuis wordt dood door schuld ten laste gelegd.

In juli 1985 overleed de 4-jarige Erwin Rijpma uit Heeg na een behandeling in het Sint Antoniusziekenhuis, waarbij zijn gebroken been werd gezet. Op 24 juli raakte hij bij het beëindigen van de narcose in coma, doordat hij in plaats van zuurstof lachgas kreeg toegediend. Het ongeval gebeurde, doordat een monteur van het ziekenhuis een fout maakte bij de aansluiting van aansluitnippels van slangen van de narcose-apparatuur.

T. werd dood door schuld ten laste gelegd, omdat hij de apparatuur niet had gecontroleerde voor hij begon met de narcose. Daarbij was de anestesist volgens de officier niet voldoende op de hoogte van de onderhoudsregels die voor medische apparatuur gelden. Bovendien werkte T. volgens De Valk met oude apparatuur zonder beveiligingen, waarmee hij tegen adviezen van de Nederlandse Gezondheidsraad inging. De officier verweet het ziekenhuis een gebrekkige bedrijfsvoering met betrekking tot het beheer en het onderhoud van medische apparatuur. Uitspraak 23 december.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 10 december 1987

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

Boete geëist voor narcosefout in ziekenhuis Sneek

Bekijk de hele uitgave van donderdag 10 december 1987

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken