Bekijk het origineel

Psychotherapie en sex gaan vaak samen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Psychotherapie en sex gaan vaak samen

2 minuten leestijd

AMSTERDAM - Seksueel contact komt regelmatig voor in psychotherapeutische relaties. Cliënten blijken nog steeds geneigd te geloven dat sex als therapeutisch middel in de behandeling past. Het is van het grootste belang dat zij hierover goed worden voorgelicht en dat hen duidelijk wordt gemaakt dat sex bij therapie geen aanvaarde behandelwijze is.

Dit zijn de belangrijkste conclusies die G. Aghassy en M. Noot trekken uit een deelonderzoek dat zij hebben uitgevoerd naar het voorkomen van seksuele contacten binnen psychotherapeutische relaties. Het is het eerste onderzoek dat in ons land hiernaar werd uitgevoerd. De resultaten —die in een speciaal themanummer van het Tijdschrift voor Bsychotherapie zijn gepubliceerd- werden gisteren in Amsterdam toegelicht.

De resultaten kunnen volgens de onderzoekers niet anders gezien worden dan als een „indicatie" over aard, achtergronden en effecten van seksuele contacten tussen psychotherapeuten en hun cliënten. „Het bevestigt vooral de verhalen die al jaren rondgaan dat een deel van de psychotherapeuten misbruik maakt van zijn machtspositie", aldus Aghassy. Over aantallen kan het onderzoek echter geen enkele duidelijkheid verschaffen. Het is de bedoeling dat over een jaar nadere onderzoeksgegevens worden gepubliceerd over onder andere het voorkomen van erotische gevoelens voor cliënten, de bespreekbaarheid ervan en dergelijke.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 11 december 1987

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

Psychotherapie en sex gaan vaak samen

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 11 december 1987

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

PDF Bekijken