Bekijk het origineel

Ethiopië maakt plan tot hervestiging bekend

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Ethiopië maakt plan tot hervestiging bekend

Jaarlijks moeten 180.000 mensen evacueren

3 minuten leestijd

ADDIS ABEBA — De Ethiopische regering wil jaarlijks tiging. Niet aiieen in vrachtwagens zeker 180 000 mensen uit de droogtegebieden in het noor- ^^o%%T/nset "wtg^rzoernal? den van net land hervestigen in het vruchtbaarder westen betere landbouwgronden. Voigens reen zuiden van het land. Dat heeft voorzitter Berhanu Jem- f7n?^ro ramm?nu"bLler^'eor1nr bere van de regeringscommissie voor hulp en rehabilitatie s'e?rTdTn1n^T984-85. Toln werd^het (RRC) gisteren bekendgemaakt op een persconferentie programma opgeschort na scherpe

waarop het regeringsbeleid nader werd toegelicht.

Het hervestigingsprogram zal worden voortgezet totdat 1,5 miljoen mensen naar nieuwe landbouwgronden zijn overgebracht. Tijdens de hongersnood van 1984-85 hebben ruim 600.000 mensen uit de noordelijke provincies zich gevestigd op nieuwe gronden, deels vrijwillig en deels onder dwang.

Berhanu zei dat de afgelopen week ruim 2900 mensen uit de provincies Wollo en Gondar zijn overgebracht naar de westelijke provincie Gojjam. Nog eens 5526 mensen wachten in een doorgangskamp op een nieuwe plaats van vestiging. In de plaats • Pawe, in Gojjam, zijn met hulp van de Italiaanse regering tienduizenden woningen gebouwd voor de vrijwillige landverhuizers uit het noorden. In deze nieuwe dorpen zijn klinieken, stromend water en andere voorzieningen beschikbaar, aldus Berhanu.

„Lang niet genoeg"

Hij sprak de vrees uit dat de hulp voor de hongergebieden niet voldoende zal zijn om in de noden te voorzien. Naar schatting 5,2 miljoen Ethiopiërs zijn door de droogte van dit jaar getroffen. De komende drie maanden verwacht Ethiopië 264.000 ton voedsel, maar zelfs als deze zendingen op tijd komen, zal die hoeveelheid bij lange na niet genoeg zijn. „Tenzij we snel meer voedselhulp krijgen, zullen duizenden mensen naar voedseldistributie-centra trekken, waar velen zullen sterven aan uitputting en ziekten", aldus Berhanu.

Journalisten die een bezoek brachten aan de noordelijke droogtegebieden kregen de indruk dat er geen gebrek is aan vrijwilligers voor herveswesterse kritiek. Sommige mensen werden onder dwang verhuisd, gezinnen raakten gescheiden en in de nieuwe woongebieden ontbraken de meest elementaire voorzieningen.

Eigen initiatiej

In de provincie Gondar kwamen verslaggevers een tiental mannen tegen die op eigen initiatief naar Pawe trokken, vrijwel zonder bagage. Ee waren al drie dagen op weg en hadden nog vijf dagen te gaan. „Dit jaar was er niet genoeg graan om ook maar één silo te vullen, maar familieleden vertelden ons dat er daar voedsel genoeg is", zei de oudste. Hij ging zijn dochter in Pawe opzoeken, die juist een kind had gekregen. Hij wilde echter ook het gebied verkennen, met het oog op een toekomstige verhuizing.

In het bergdorp Benet vertelde een van de bewoners dat verscheidene mensen overwegen om naar Pawe te trekken. „Hier is nog maar voor minder dan een maand aan voedsel over. Ja, in Pawe is leven, maar dit is mijn geboorteplaats en hier wil ik sterven", zei hij.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 11 december 1987

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

Ethiopië maakt plan tot hervestiging bekend

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 11 december 1987

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

PDF Bekijken