Bekijk het origineel

WHO kampt met begrotingstekort

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

WHO kampt met begrotingstekort

Hulpprogramma's lopen gevaar

2 minuten leestijd

GENEVE — De Wereldgezondheidsorganisatie van de Verenigde Naties (WHO) kampt met een begrotingstekort van 99 miljoen dollar en haar hulpprogramma's lopen daardoor ernstig gevaar. Volgens de adjunct-directeur van de organisatie. Warren Furfh, is de financiële crisis enerzijds te wijten aan het feit dat de belangrijkste contribuant, de VS, bijna de helft van zijn bijdrage nog niet heeft overgemaakt.

Aan de andere kant is de begroting in de knel gekomen door de daling van de dollarkoers. Bij de presentatie van de huidige tweejarige begroting werd een dollarkoers aangehouden van 2,5 Zwitserse frank. Maar momenteel is de dollar niet meer waard dan 1,35 frank. Door deze en andere nadelige valutakoersschommelingen is ruim een kwart van de WHO-begroting reëel gedaald.

Aids

Een van de consequenties van de geldnood is dat het mondiale immunisatieprogramma, dat toch al achter lag op het schema, verder in het gedrang zal komen. Doel van dat programma was om rond 1990 alle kinderen in ontwikkelingslanden te kunnen voorzien van vaccinaties tegen de zes belangrijkste kinderziekten: polio, mazelen, difterie, tetanus, kinkhoest en tbc.

In tegenstelling tot de algemene programma's biedt de VS wel volop • steun aan de speciale WHO-programma's zoals de bestrijding van aids. „Maar wat is aids vergeleken met malaria, waardoor elk jaar nog twee miljoen Afrikaanse kinderen onder de vijf overlijden?", betoogt Furth. Naar zijn oordeel is de genereuze Amerikaanse bijdrage aan de aidsbestrijding te verklaren uit het feit dat de politiek zich daarmee is gaan bemoeien, omdat die ziekte immers in het brandpunt van de belangstelling staat. Maar hij vindt het een bedenkelijke zaak dat door de belangstelling voor aids -en over enkele jaren wellicht weer een andere 'spectaculaire' ziekte- belangrijke algemene programmapunten van de organisatie in de knel komen. "Z

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 12 december 1987

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

WHO kampt met begrotingstekort

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 12 december 1987

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken