Bekijk het origineel

PGO bezorgd over personeelsverloop

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

PGO bezorgd over personeelsverloop

Bedrijfsleven lokt veel leerkrachten

3 minuten leestijd

BIDDINGHUIZEN - De profestants-christelijke onderwijsvakorganisatie (PCO) is bezorgd over hef personeelsverloop in het onderwijs. Voorzitter L. ter Haar zei dit gisteren op de jaarvergadering van de PCO in Biddinghuizen. Het is volgens hem de vraag of „we wel voldoende mensen in het onderwijs kunnen behouden en de juiste mensen kunnen aantrekken".

Keukens,

als aanbouw als voordelige blocks alle soorten atdekbladen alle prijsklassen alle merken apparatuur Toonzaal geopend van maandag t/m vrijdag 8 0012.00 en 13.30-17.00 uur vrildaaavond van 19.0021.00 uur en 's zaterdags van 10.00-15.00 uuren' en verder volgens afspraak, 8263 AJ Kampen, Ambachtstraat 19

(05202)12831
Van onze onderwijsredactie

Als zij de kans krijgen zullen veel mensen in het onderwijs ergens anders gaan werken, meent Ter Haar. In het bedrijfsleven kunnen zij meer verdienen, zijn de arbeidsomstandigheden veelal beter en is de druk van het werk minder.

Leerlingen in de laatste klas van havo/vwo weten wat hen wacht als zij leraar willen worden. Dat zien zij voor hun ogen. Volgens de PCO-voorzitter zal een enkeling wellicht overwegen dat geld de arbeid verzoet. Maar die zal ontdekken dat het netto aanvangssalaris zeer laag is („een beginnend leraar krijgt nauwelijks meer in zijn handen dan het minimum inkomen") en na tien jaar met ongeveer 550 gulden zal zijn gestegen. „Niet bepaald' een wenkend perspectief voor een mooie carrière", aldus Ter Haar.

Een ander punt van zorg voor de PCO-voorzitter is de inhoudelijke richting van de discussie over onderwijs. „Het lijkt er soms wel eens op of alleen nog het instructie-deel in het onderwijs van belang is. Over opvoeding, de noodzaak om waarden en normen over te brengen, lees je en hoor je weinig. Ons onderwijs zou toch verworden, en zeker ons christelijk onderwijs, als het zou verschralen tot uitsluitend een verzameling instructie-eenheden ".

Ter Haar schetste de problemen waarmee kinderen in de maatschappij geconfronteerd worden. „Een overaanbod aan informatie, een beeldcultuur die hen buitensporig lang vastkluistert aan de buis, een volwassen-wereld die hun eigen problemen nauwelijks aankan".

Omgaan met kinderen als 'economische eenheden' zal nooit gaan binnen het onderwijs. „Kinderen, jong en oud, moeten begeleid worden in hun ontwikkeling. Het is niet onze taak kinderen slechts 'op te leveren', wij moeten ze ook opvoeden", aldus Ter Haar. Hij noemde het belangrijk dat opvoeders zelf beschikken over een normenstelsel en weten welke waarden zij dienen over te brengen. „ Opvoeden is immers voorleven ". Wij reizen niet op zondag. uw ADRES VOOR EEN GOEDE GEBRUIKTE OF NIEUWE LINDE VORKHEFTRUCK

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 12 december 1987

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PGO bezorgd over personeelsverloop

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 12 december 1987

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken