Bekijk het origineel

Na jaar overleg overeenstemming zeevarendencao Nedlloyd

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Na jaar overleg overeenstemming zeevarendencao Nedlloyd

2 minuten leestijd

ROTTERDAM - Na ongeveer een jaar van moeizaam overleg hebben de rederij Nedlloyd Rederijdiensten en de zeeliedenvakbond FWZ nagenoeg een overeenkomst bereikt over een nieuwe cao voor de 1500 zeevarenden van de rederij, een onderdeel van het transportconcern Nedl loyd.

In ledenvergaderingen van de FWZ hebben de zeelieden zich bereid verklaard genoegen te nemen met een twee-jarig*? cao die een achteruitgang van de arbeidsvoorwaarden inhoudt. Beide partijen hebben dat zaterdag bevestigd.

Belangrijkste twistpunt in het cao-overleg was het voorstel van Nedlloyd om een deel van het verlof om te zetten in gage. Aanvankelijk verzetten de zeelieden zich daar fel tegen, omdat deze maatregel leidt tot een stijging van het aantal overcomplete zeelieden en het verlof maar voor 50 procent in geld wordt uitgekeerd, maar op de laatste FWZ-vergaderingen zijn zij daarmee alsnog akkoord gegaan.

„De leden voelen er eigenlijk nog niets voor, maar het enige alternatief, staken of een andere vorm van actievoeren, willen zij ook niet vanwege de kritieke situatie in de scheepvaart. Zij zijn eigenlijk akkoord gegaan uit een vorm van solidariteit met hun werkgever", aldus FWZ-bestuurder E. Sarton.

G. H. O. van Maanen, divisiedirecteur van NedUoyd Rederijdiensten, benadrukt dat de bevriezing van de huidige cao in de nieuwe alleen geldt voor de officieren en niet voor de gezellen (niet-officieren). De gage voor verlof-maatregel geldt wel voor beide groepen. „Wij hopen dat veel mensen er gebruik van maken. We moeten toe naar de situatie in Engeland, waar rederijen slechts zestien complete bemanningen nodig hebben om twaalf schepen in de vaart te houden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 14 december 1987

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

Na jaar overleg overeenstemming zeevarendencao Nedlloyd

Bekijk de hele uitgave van maandag 14 december 1987

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken