Bekijk het origineel

Betrekkingen tussen EG en VS verbeterd

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Betrekkingen tussen EG en VS verbeterd

Amerikanen niet blij met koersval dollar

2 minuten leestijd

BRUSSEL - De Europese Gemeenschap en de Verenigde Staten hebben zaterdag tijdens hun jaarlijkse handelsoverleg in Brussel vastgesteld dat de handelsbetrekkingen zijn verbeterd. De speciale handelsvertegenwoordiger van de VS, Clayton Veutter, zei na afloop van de besprekingen dat de belangrijkste conflicten zijn opgelost. Wel wees hij erop dat er nieuwe problemen kunnen ontstaan als de EG haar landbouwbeleid niet hervormt.

Een kwestie die nog niet is opgelost is het Amerikaanse ongenoegen over de overheidssubsidies aan het

Rentedeposito's

Voor de rentedeposito's werden vanmorgen om 9.30 uur de volgende tarieven gehanteerd: 1 maand 4,1 % 2 maanden 4,1 % 3 maanden 4,1 % 6 maanden 4,2 12 maanden 4,3 %

Bovenstaande percentages zijn gemiddelde tarieven voor beleggingen vanaf 25.000 gulden. Bron Postbank. Europese vliegtuigbouwconsortium Airbus Industrie. De Amerikaanse fabrikanten Boeing en McDonnell Douglas zouden daardoor oneerlijke concurrentie ondervinden. De EG van haar kant heeft er steeds op gewezen dat deze bedrijven profiteren van omvangrijke defensie-orders. Yeutter zei zaterdag dat er vooruitgang is geboekt bij het oplossen van het conflict, maar dat er nog steeds belangrijke problemen zijn.

De Europese Commissie heeft bij het overleg haar bezorgdheid geuit over de daling van de dollarkoers en het grote tekort op de handelsbalans van de VS. De leider van de Amerikaanse delegatie, minister van bui.tenlandse zaken George Shultz, wilde op een persconferentie niets zeggen over de dollar, maar volgens EGfunctionarissen heeft hij tijdens overleg met de Europese Comrpissie duidelijk gemaakt dat de Ariierikaanse legering niet blij is met de koersval van de munteenheid.

Dynamisch

Over het Amerikaanse handelstekort, dat in oktober een recordomvang van 17,6 miljard dollar bereikte, zei Shultz dat de VS daarvoor niet alleen verantwoordelijk zijn. „De Amerikaanse export kan concurreren en is in de afgelopen jaren met 20 procent toegenomen. Maar de Amerikaanse markt is nu eenmaal zo krachtig en dynamisch, dat veel import wordt aangetrokken", aldus de minister. „De keerzijde van het tekort wordt gevormd door overschotten in andere lóinden. Deze landen moeten enige aanpassingen uitvoeren, en ik geloof dat Japan daarmee bezig is", verklaarde Shultz.

De Amerikaanse delegatie in Brussel bestond behalve uit Shultz en Yeutter ook nog uit minister van handel William Verity en zijn ambtgenoot van landbouw, Richard Lyng. De belangrijkste vertegenwoordigers van de Europese Commissie waren haar voorzitter Jacques Delors en het commissielid voor buitenlandse betrekkingen, Willy de Clercq.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 14 december 1987

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

Betrekkingen tussen EG en VS verbeterd

Bekijk de hele uitgave van maandag 14 december 1987

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken