Bekijk het origineel

Premie voor militaire

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Premie voor militaire

Tekort aan piloten mag niet verder stijgen

3 minuten leestijd

DEN HAAG — Jachtvliegers bij de Koninklijke Luchtmacht die zich verplichten om voor de duur van hun operationele inzetbaarheid bij de luchtmacht te blijven, krijgen voortaan een behoudpremie. Vliegers die zijn aangesteld voor bepaalde tijd en die bijtekenen, zullen een hogere premie krijgen dan nu het geval is.

Dit zijn twee van een reeks maatregelen die staatssecretaris Van Houwelingen van defensie wil nemen om te voorkomen dat het tekort aan piloten bij de luchtmacht verder toeneemt. In een brief aan de Tweede Kamer schrijft Van Houwelingen dat het tekort aan vliegers nu 45 bedraagt. Dat is 10 procent van het totaal. Volgens de staatssecretaris dreigt dat tekort in 1989 op te lopen tot bijna 90, als er geen maatregelen worden genomen. Bij deze prognose is er rekening mee gehouden dat de komende twee jaar relatief veel vliegers met leeftijdsontslag gaan. Van Houwelingen noemt het zorgwekkend dat juist de ervaren vliegers vertrekken.

Een belangrijke oorzaak van het tekort is volgens hem te vinden in de groei van de behoefte aan vliegers in de burgerluchtvaart. Hij wijst erop dat over de hele wereld een schaarste bestaat aan burgerpiloten.- Maar wat ook meespeelt, is de toeneming van het aantal onverwachte overplaatsingen. „In dit verband mag de invloed van de levenspartner op de keuze van de officieren-vlieger de luchtmacht voortijdig te verlaten niet worden onderschat", aldus de staatssecretaris.

Naast een onverwacht groot vertrek van vliegers staat een onvoldoende instroom, voornamelijk door tegenvallende opleidingsresultaten. Van Houwelingen schrijft dat inmiddels een Commissie Beleid Militaire Vliegers is ingesteld, die medio 1988 zal adviseren over de toekomstige behoefte aan vliegers bij de krijgsmacht en over het te voeren beleid.

Volgens Van Houwelingen is het op korte termijn nodig om te onderzoeken of jachtvliegers die op dit moment niet-vliegende functies vervullen, voor de operationele squadrons kunnen worden bestemd. Om de vliegers langer aan de luchtmacht te binden, wil de staatssecretaris bestaande premies verhogen of nieuwe premies invoeren.

Op lange termijn is het volgens de bewindsman nodig om de werving en selectie te verbeteren, minder kandidaat-vliegers te laten afvallen tijdens de opleiding en meer gebruik te maken van langlopende contracten.

Beide regeringsfracties gingen al eerder akkoord met de invoering van het specialistengeeltje voor ziekenfondspatiënten, mits dit gebonden is aan een maximum van honderd gulden per jaar. De Kamer heeft zich echter nog niet kunnen uitspreken over de wijze van uitvoering, omdat de begroting voor volksgezondheid wegens een overvolle agenda is uitgesteld tot na de kerstvakantie. I3ie duurt tot medio januari. Eventuele alternatieven voor de maatregel kunnen derhalve ook niet voor de jaarwisseling worden besproken.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 15 december 1987

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

Premie voor militaire

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 15 december 1987

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken