Bekijk het origineel

Nederlands bedrijfsleven gaat het steeds beter doen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Nederlands bedrijfsleven gaat het steeds beter doen

Dit jaar door meer bedrijven minder geïnvesteerd

3 minuten leestijd

DEN HAAG - Het Nederlandse bedrijfsleven heeft dit jaar de opgaande lijn van de laatste jaren kunnen vasthouden. De groei zet zich voort. Steeds minder bedrijven sluiten het jaar met verlies af en het aantal bedrijven dat tevreden is over het rendement, is verder gestegen. Voor 1988 rekenen de bedrijven niet op grote omzetstijgingen, maar verwachten ze wel meer te exporteren.

Dat zijn uitkomsten van de jaarlijkse equête van de Kamers van Koophandel in Nederland. Ruim 60.000 bedrijven hebben aan het onderzoek meegewerkt.
Het beeld voor 1988 is niet in alle opzichten beter dan dat van dit jaar. Minder bedrijven rekenen thans op een groei van de omzet (28 procent tegenover 31 procent in 1986), daarentegen verwachten meer ondernemingen een uitbreiding van de export (42 procent tegen 40 procent in 1986). In de industrie, de groothandel en de dienstverlening is het optimisme over de export het grootst.
De bedrijfsresultaten zullen volgend jaar verbeteren, zo wordt verwacht. Met de uitzondering van de landbouw en de dienstverlening verwachten de verschillende sectoren een daling van het aantal bedrijven dat 1988 met verlies zal afsluiten. Gemiddeld denkt 9 procent in de rode cijfers te komen.
De in 1984 gestarte verbetering van de werkgelegenheid zet zich door. In 1987 groeide het aantal personen dat in het bedrijfsleven 15 uur of meer werkt met 2,6 procent. De groei was het sterkst bij de groothandel (3,9 procent) en de dienstverlening (3,8 procent). Het aantal deeltijdwerkers steeg in het bedrijfsleven met 3,4 procent.

Investeringen
Het totaal aan investeringen is in 1987 met 7 procent afgenomen, aldus de enquête. Wel hebben meer bedrijven geïnvesteerd dan vorig jaar. De werkgelegenheid is bij de bedrijven die niet investeerden met 0,6 procent afgenomen, terwijl de bedrijven die wel investeerden het aantal arbeidsplaatsen met 3,4 procent zagen groeien.
De geldomzet is dit jaar met 0,6 procent toegenomen, maar rekening houdend met een prijsdaling van 1,2 procent stijgt de reële omzet met 1,8 procent, 0,7 procent minder dan vorig jaar. Het verschil in omzetgroei tussen kleine en grote bedrijven is afgenomen, maar de groei is bij grote ondernemingen toch nog flink hoger.

Positie gulden
In de landbouw en de industrie worden de dalende omzetten in geld ruimschoots goedgemaakt door de sterke positie van de gulden. In die sectoren is de groei van reële omzet het grootst. In de industrie komt de papier- en grafische industrie er met een reële omzetstijging van meer dan 5 procent het beste af. Binnen de dienstensector deed de zakelijke dienstverlening het het beste en was de omzetgroei bij de horeca het kleinst, aldus de enquête.
De reële groei van de export (exportwaarde in geld vermeerderd met de prijsdaling) bedroeg dit jaar 3,4 procent tegen 4,9 procent in 1986. De groei van het exportvolume was het grootst in de agrarische sector en bij de dienstverlening. Thans exporteert een op de vijf bedrijven, vorig jaar was dat 2 procent minder. Uit de enquête blijkt dat de kleinere bedrijven het wat betreft de export iets beter hebben gedaan dan de grotere.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 15 december 1987

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

Nederlands bedrijfsleven gaat het steeds beter doen

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 15 december 1987

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken