Bekijk het origineel

OPEC sluit nieuw akkoord zonder Irak

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

OPEC sluit nieuw akkoord zonder Irak

Olieprijzen gisteren behoorlijk gedaald

2 minuten leestijd

WENEN - Twaalf van de dertien lidstaten van de OPEC (Organisatie van Olie-Exporterende Landen) hebben gisteravond een akkoord bereikt over de olieprijzen en het produktieplafond. Het akkoord geldt voor de eerste zes maanden van volgend jaar. De basisprijs van 18 dollar per vat blijft gehandhaafd, evenals het produktieplafond van 15,06 miljoen vaten per dag voor de twaalf landen samen. Irak heeft zich als enige niet aangesloten bij de verlenging van het in juli bereikte akkoord.

De eisen van de twee oorlogsrivalen Iran en Irak zijn niet gehonoreerd. Iran had een verhoging van de olieprijs geëist met 2,70 dollar per vat als compensatie voor de koersdaling van de dollar en voor inflatie. Evenals voorgaande keren blijft Irak buiten het OPEC-akkoord.

Produktie Irak

Irak wil net zoveel produceren als aartsvijand Iran, waarvoor een produktiecontingent van 2,37 miljoen vaten per dag geldt, en neemt geen genoegen met zijn plafond van 1,54 miljoen dollar. Het land produceert reeds geruime tijd veel meer.

De ministers van oliezaken van Iran en Irak waren gisteravond overigens niet meer aanwezig op de OPEC-conferentie. De Iraanse bewindsman is naar Teheran vertrokken voor overleg met zijn regering. Zijn Iraakse collega is- naar de Jordaanse hoofdstad Amman gereisd om deel te nemen aan besprekingen over de betrekkingen tussen zijn land en Jordanië.

Prijzen

De prijzen van ruwe olie op de internationale vrije markt zijn gisteren flink gedaald als gevolg van het uitblijven van een akkoord op de vergadering van de Organisatie van OlieExporterende Landen (OPEC). In Londen noteerde olie uit het Noordzee-veld Brent voor levering in februari aan het begin van de middag 16,75 dollar per vat (van 159 liter), 0,80 dollar minder dan de jlotprijs van vrijdag.

De handel had een nerveus karakter, mede door aanhoudende geruchten dat ayatollah Khomeini ernstig ziek is en in coma ligt. Met deze speculaties werd ook het vertrek van de Iraanse minister van olie, Aqazadeh Gholamreza, uit Wenen naar Teheran in verband gebracht.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 15 december 1987

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

OPEC sluit nieuw akkoord zonder Irak

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 15 december 1987

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken