Bekijk het origineel

Wrok en wraak Palestijnen vinden uitweg in harde rellen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Wrok en wraak Palestijnen vinden uitweg in harde rellen

Geringe internationale aandacht en 'kwetsbaarheid' Israëliërs wakkeren strijdlust aan

5 minuten leestijd

JERUZALEM - De Israëlische premier Jitzhak Sjamir en enkele hooggeplaatste Israëlische militairen hebben verklaard dat er geen sprake is van een „opstand" onder de Palestijnse bevolking op de Westelijke Jordaanoever en in de Gazastrook. Dit zeiden ze op de vijfde achtereenvolgende dag van ernstige ongeregeldheden in deze gebieden, die de dood van zeven Palestijnen en tientallen gewonden tot gevolg hadden.

Eigenlijk zijn er op kleine schaal voortdurend incidenten geweest in de afgelopen maanden. Er ging bijna geen dag of vooral geen avond voorbij of er werd wel met stenen of brandbommen gegooid naar Israëlische auto's en bussen. Meestal vielen er geen gewonden en vaak werd geen schade aangericht. Deze incidenten werden dan ook nauwelijks in de Israëlische pers vermeld, laat staan in de buitenlandse pers.
De hevige uitbarsting van anti-Israëlische protesten vond vorige week vooral plaats in twee vluchtelingenkampen: het Jabalyah-vluchtelingenkamp in de Gazastrook en het Balata-vluchtelingenkamp bij Nabloes. In het Balata-kamp wonen 12.000 mensen dicht op elkaar; 60 procent van de inwoners is jonger dan twaalf jaar. Volgens een bron bij het Israëlische leger is er sprake van een kleine, militante pro-PLO-groep, die tracht de leiding van het kamp over te nemen. De leden van deze groep zouden de burgers van het kamp terroriseren. Zo beletten zij mensen naar het werk te gaan en vallen ze vrouwen lastig die niet volgens de streng-islamitische wijze gekleed gaan. Ook zou deze groep verantwoordelijk zijn voor de ongeregeldheden.
De meeste patrouilles op de Westelijke Jordaanoever en in de Gazastrook worden uitgevoerd door de soldaten van de Israëlische grenspolitie. Bij de grenspolitie werken vooral de niet-joodse Druzen, die vloeiend Arabisch spreken. Vorige week raakte een groep van de grenspolitie in het Balata-kamp ingesloten tussen met stenen en andere voorwerpen gooiende demonstranten. Toen drie van de soldaten gewond waren, zagen ze geen andere mogelijkheid dan met scherp te schieten. Er vielen drie doden en negen gewonden onder de demonstranten. De legerleiding heeft gezegd dat de militairen niet anders konden reageren.

Met scherp schieten
De militairen zijn gebonden aan strenge voorschriften bij de rellen. Zo zijn ze normaal gesproken verplicht eerst traangas en rubber kogels te gebruiken. Dan moeten ze in de lucht schieten. Als dat nog geen effect heeft, mogen ze met scherp schieten op de benen van de demonstranten. Het is vaak in dit stadium dat de doden vallen. Tegen de demonstranten worden geen speciale, getrainde antirelleneenheden ingezet.
Volgens Palestijnse bronnen gaan de militairen te snel over tot het schieten met scherp. In sommige gevallen wordt er volgens hen niet of nauwelijks met traangas of rubber kogels geschoten en schieten de militairen niet op de benen, maar op het bovenlichaam. Volgens andere Palestijnse bronnen zijn Druzen zich te buiten gegaan aan onnodige vernielingen van goederen bij het zoeken naar de rellenschoppers in het Balata-kamp. Het leger stelt een onderzoek in naar deze klachten.
De rellen hebben een hard en grimmig karakter. Het gaat de met flessen, stenen of brandbommen gooiende jongens nergens anders om dan de leden van de grenspolitie te doden. Het gaat deze militairen erom de rellen zo snel mogelijk de kop in te drukken en de aanstichters zo mogelijk te arresteren. En bij het zoekeu naar de aanstichters kan het erg hardhandig toegaan - zodat ook onschuldigen de dupe worden en met haat worden vervuld.

Oorzaak
Wat is de oorzaak van de onlusten van de afgelopen dagen? Waarnemers houden het erop dat er een veelvoud van redenen achter ligt. Zo werd de Israëlische zakenman Shlomo Sakal vorige week in Gaza door onbekenden in de keel gestoken. Het feit dat enkele Arabieren hem ijlings naar het ziekenhuis brachten, kon niet meer verhinderen dat hij stierf.
De volgende dag kwamen vier inwoners van het Jabalyah-kamp in Gaza om het leven bij een verkeersongeluk waarbij een Israëlische truck inreed op twee busjes met Arabische arbeiders. Een vals gerucht verspreidde zich snel over het kamp dat de Israëlische chauffeur expres zou zijn ingereden op de Arabieren om de dood van Sakal te wreken. Rellen braken uit in het kamp en deze verspreidden zich in de volgende dagen over andere plaatsen.
Enkele weken geleden viel een lid van Achmed Jibrils Volksfront voor de bevrijding van Palestina een legerbasis in Noord-Israël aan. Voordat de infiltrant -die met een hangvlieger uit Libanon arriveerde— kon worden uitgeschakeld, veroorzaakte hij de dood van zes militairen. Rouw onder de Israëliërs, maar de Palestijen beschouwden het als een bemoediging: het Israëlische leger bleek toch niet onkwetsbaar.
Door dit voorbeeld werden anderen gestimuleerd zich gewelddadig te verzetten. De wetenschap dat ze bij een demonstratie gedood kunnen worden, schrikt sommigen blijkbaar niet meer af.
Een andere oorzaak wordt gezocht in de topconferentie van de Arabische leiders in de Jordaanse hoofdstad Amman enkele weken geleden en in de topconferentie van Reagan en Gorbatsjov vorige week. Door de rellen -het ernstige vermoeden bestaat dat ze worden geïnitieerd door de PLO- willen de Palestijnen de wereldleiders laten zien dat hun probleem nog niet opgelost is.

Hoe het verder moet
De discussie in Israël over 'hoe het nu verder moet' laait weer op. Volgens politiek rechts past een hard ingrijpen van het leger, deportatie van de onruststokers en een toenemende joodse kolonisatie op de Westelijke Jordaanoever en in de Gazastrook.
De linkse partijen zien een oplossing in de terugtrekking van het leger uit de bezette gebieden. Maar hierdoor kan een machtsvacuüm ontstaan, zeggen anderen, dat zal worden opgevuld door de PLO. De veiligheid van Israël zal dan gevaar lopen.
Het politieke midden hoopt dat er zich in de toekomst een gelegenheid zal voordoen waarbij de betrokken partijen -Israël, Jordanië en de Palestijnen- met elkaar kunnen praten. Zolang deze oplossing niet is gevonden, hoopt Israël de rust weer terug te brengen, zodat het normale sociale leven in de bezette gebieden voortgang kan hebben.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 15 december 1987

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

Wrok en wraak Palestijnen vinden uitweg in harde rellen

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 15 december 1987

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken