Bekijk het origineel

Groei aantal 'zwarte' en witte' scholen zorgelijk.

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Groei aantal 'zwarte' en witte' scholen zorgelijk.

Hermes: „Grenzen bezuinigingen bereikt"

3 minuten leestijd

DEN HAAG - De onderwijsspecialisten in de Tweede Kamer hebben gisteren tijdens de begrotingsbehandeling scherpe kritiek geuit op het beleid van minister Deetman van onderwijs. Deetman moet in het vervolg zijn bezuinigingsvoorstellen zorgvuldiger presenteren en daarbij de positie van leerkrachten in het oog houden. De groei van het aantal 'witte' en 'zwarte' scholen baart zorgen. Op korte termijn zijn maatregelen nodig om deze ontwikkeling tegen te gaan.

Deze wensen werden gisteren in de Tweede Kamer geuit, toen een begin werd gemaakt met de behandeling van de onderwijsbegroting voor 1988. Volgens PvdA'er Leynse „verspreiden de definitieve bezuinigingsvoorstellen de doordringende geur van haastwerk". "Het CDA-kamerlid Hermes noemde enkele voorstellen „twijfelachtig". Volgens Hermes heeft de laatste bezuinigingsronde aangetoond, dat voor onderwijs de grenzen „echt zijn genaderd". De VVD'er Franssen vroeg waarom pas later alternatieve bezuinigingsplannen op tafel kwamen. „Het kon dus ook anders. Waarom dan niet meteen?" Hierdoor heeft de minister, zo zei Franssen, onnodig voor veel onrust gezorgd, waarvan „vaak weinig verheffende tekenen van protest" het gevolg waren. Leerling (RPF) vroeg of de oorspronkelijke plannen slechts proefballon waren". De toenemende scheiding tussen scholen met kinderen uit etnische minderheden enerzijds en scholen met blanke kinderen anderzijds noemden verschillende kamerleden ontoelaatbaar. Volgens Franssen blijft daardoor het cultureel isolement bestaan. „Het bestaan van 'zwarte' en 'witte' scholen kart niet geduld worden." PvdA'er De Cloe noemde de groei van deze scholen „onaanvaardbaar". 

Hermes vond het niet juist dat staatssecretaris Ginjaar-Maas al diverse groeibeperkende maatregelen voor het speciale onderwijs heeft genomen, terwijl het onderzoek naar de oorzaken van de gestadige groei nog niet is afgerond.

Bezieling

Van der Vlies (SGP) miste in de begroting een zekere mate van bezieling, die inspirerend zou kunnen werken op de talloze werkers in het onderwijsveld. Met GPV'er Schutte keerde hij zich tegen de verhoging van de stichtingsnormen voor basisscholen. Volgens Van der Vlies komt met name voor de kleine denominaties de maatregel „onevenredig hard" aan. Schutte noemde de verhoging „moeilijk verteerbaar". Bezwaar maakte Schutte ook tegen het plan van Ginjaar-Maas om in 1990 de helft van het centraal schriftelijk eindexamen voor geschiedenis en staatsinrichting te besteden aan vrouwengeschiedenis. „Het gaat hier om een ideologisch-politieke keuze, die aan het onderwijs wordt opgelegd". De behandeling van de onderwijsbegroting wordt vandaag voortgezet. Er wordt begonnen met het antwoord van de bewindslieden in eerste termijn. 

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 16 december 1987

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

Groei aantal 'zwarte' en witte' scholen zorgelijk.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 16 december 1987

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken