Bekijk het origineel

Kamer wil geen derde nul-optie

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Kamer wil geen derde nul-optie

2 minuten leestijd

DEN HAAG - De fracties van CDA en VVD in de Tweede Kamer vinden dat wederzijdse verwijdering van nucleaire gevechtsveldwapens (met een bereik van 0-500 kilometer) gepaard moet gaan met forse vermindering van conventionele en chemische bewapening van het Warchau-pact.

Dat bleek vanmorgen in de Tweede Kamer tijdens een debat over het op 8 december tussen Gorbatsjov en Reagan ondertekende INF-akkoord over verwijdering van korte (500-1000 kilometer) en middellange (1000-5000 kilometer) nucleaire afstandswapens.
De PvdA wil ook vermindering van nucleaire gevechtsveldwapens in combinatie met een conventioneel evenwicht op een laag niveau. Maar van de socialisten moet eerst een afzonderlijk akkoord over de derde nul-optie tot stand komen en later in de tijd kunnen dan afspraken gemaakt worden over vermindering van conventionele en chemische wapens.
De regeringspartijen en D66 (benadrukten dat in NAVO-verband een bezinning dient plaats te vinden over het Europees veiligheidsbeleid en over de plaats van die nucleaire wapens die niet vallen onder het INF-akkoord. Voorlopig kan het westen gezien het enorme overwicht aan oosterse zijde niet zonder nucleaire wapens. CDA, VVD, D66, SGP, RPF en GPV kunnen zich dan ook vinden in het besluit van het kabinet om de atoomtaken van de F-16 en de Orion, die afgestoten zouden worden als in ons land kruisraketten geplaatst werden, te handhaven.
Volgens VVD-woordvoerder Ploeg zou het succes van de verwijdering van middellange nucleaire afsandswapens vervroegd zijn als het CDA direct met plaatsing van kruisraketten akkoord zou zijn gegaan. Volgens de liberaal is het INF-akkoord tot stand gekomen door de vasthoudendheid van de NAVO, waardoor de Russen gedwongen werden aan de onderhandelingstafel terug te keren.
Naar de mening van CDA'er De Boer moet de NAVO in de toekomst op hetzelfde spoor doorgaan; namelijk enerzijds de noodzakelijke bewapening door te voeren en anderzijds langs de weg van onderhandelingen te streven naar een zo laag mogelijk niveau van militaire krachtsverhoudingen tussen Oost en West.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 17 december 1987

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

Kamer wil geen derde nul-optie

Bekijk de hele uitgave van donderdag 17 december 1987

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken