Bekijk het origineel

Tolken asielzoekers komen zonder geld

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Tolken asielzoekers komen zonder geld

Financiële strijd tussen ministeries

2 minuten leestijd

DEN HAAG — Advocaten die rechtsbijstand verlenen aan asielzoekers dreigen dat vanaf begin januari volgend jaar zonder tolken te tnoeten doen. Volgens een woordvoerster van het Tolkencentrum Zuid-Holland is er voor volgend jaar nog geen geld toegezegd om de tolken te betalen. Zij weet dat gisteren desgevraagd aan een financiële strijd tussen de ministeries van WVC en justitie. Het gaat volgens haar om een bedrag van ongeveer 300.000 gulden voor het hele land op jaarbasis.

Volgens het ministerie van welzijn, volksgezondheid en cultuur (WVC) was de regeling tot dit jaar zo dat WVC geld beschikbaar stelde voor de tolken, om dit vervolgens van Justitie terug te krijgen. WVC bevestigde dat er inderdepartementaal , overleg wordt gepleegd. „Het geld moet toch ergens vandaan komen". Een woordvoerdef van Justitie liet weten dat er nog over wordt gepraat. „Er is nog geen ja en geen nee gezegd".

Er zijn al eerder problemen geweest over de vergoeding van de tolken, maar die zijn voor dit jaar met een eenmalig bedrag opgelost, aldus de woordvoerster van het tolkencentrum. Zij zei dat de centra door het hele land niet anders dan met pijn in het hart de „kraan zullen dichtdraaien, als het dan niet anders kan".

Tolk

Bij het eerste gesprek dat Justitie met asielzoekers heeft om te bepalen of het daadwerkelijk om vluchtelingen gaat, is een tolk aanwezig van het ministerie zelf. De centra leveren tolken voor mensen die in eerste instantie worden afgewezen, maar daar tegen in beroep willen gaan. Deze laatsten kunnen volgens het centrum vanaf midden januari niet meer worden betaald. ''

Vooral de advocatuur zou daardoor worden gedupeerd. Maar ook bij voorbeeld de communicatie met de sociale diensten komt in het gedrang, aldus de woordvoerster. Een medewerker van Vluchtelingenwerk sprak hier gisteren zijn grote zorg over uit. De voorzieningen van eenmaal erkende vluchtelingen komen niet in gevaar. Het gaat volgens hem om diegenen die nog geen status hebben.

De woordvoerder van het ministerie van justitie zei te hopen dat de zaak op tijd rond is. Maar het budget dat de centra voor de tolken hebbén zal niet precies op 1 januari op zijn, veronderstelde hij.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 18 december 1987

Reformatorisch Dagblad | 34 Pagina's

Tolken asielzoekers komen zonder geld

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 18 december 1987

Reformatorisch Dagblad | 34 Pagina's

PDF Bekijken