Bekijk het origineel

Nieuwe president wil nationale verzoening

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Nieuwe president wil nationale verzoening

Oppositie Zuid-Korea: Stemmenfraude

4 minuten leestijd

SECEL — Enkele duizenden Zuidkoreaanse politiemannen heiben vandaag een gebouw bestormd waar nog stemmen noesten worden geteld van de verkiezingen van afgelopen vwensdag. Ongeveer tweeduizend demonstranten die het ceitrum bezetten en het openen van stembussen verhinderdei, werden met harde hand verdreven. De betogers proteseerden tegen de vermeende fraude bij de presidentsverkiezingen, die werden gewonnen door regeringskandidaat R)h Tae Woo.

Met bïhulp van traangasgranaten en waterkanonnen zetten ongeveer vierduizend politiemannen de aanval in op het tebentrum in het zuidelijk deel van Seoel. Volgens de politie raakten dertg personen gewond en zijn 550 betogers gearresteerd.

Stemmen vervalst

De slag bij het telcentrum vloeide voort uit de leschuldjging van oppositiewaarnemirs dat in do omgeving een stembus \öl vervalste stembiljetten was aangetroffen. De demonstranten hieldïn het openen van de stembussen tejeh. Daarom werd dit het enige centrum waar de telling 5iog niet is voltooid.

Bij de verkiezingen verloren de twee oppositiekandidaten Kim Young Sam en Kim Dae Jung. Zij lieten weten de uitslag niet te accepteren, omdat er volgens hen fraude is gepleegd.

Amerikaanse waarnemers hebben vandaag bevestigd dat dit in verscheidene steden is gebeurd. Daaruit trekken zij echter niet de conclusie dat de verkiezingsuitslag beslissend is beïnvloed ten gunste van Roh. De frauduleuze praktijken zijn door Zuidkoreaanse waarnemers gedocumenteerd.

Produktiestop

Regeringskandidaat Roh Tae Woo heeft zichzelf gisteren uitgeroepen tot winnaar van de presidentsverkiezingen en opgeroepen tot „nationale harmonie". De leiders van de oppositie beschuldigden de regeringspartij echter van stembusfraude en riepen hun aanhang op de straat op te gaan.

Verzoening voorop

„Laten wij de glorie van het nationale verzet in juni doen herleven", zei de Nationale Coalitie voor Democratie in een verklaring'. „De fraude moet door het volk met alle kracht worden afgewezen. Wij zullen de verkiezing van Roh Tae Woo niet aanvaarden".

De coalitie was een drijvende kracht achter de wekenlang aanhoudende onlusten in juni, die president Chun Doo Hwan dwongen tot het uitschrijven van de eerste directe presidentsverkiezingen in Zuid-Korea in 16 jaar. Roh, een oude bondgenoot en mede-generaal, werd Chun's persoonlijke keuze als kandidaat van de regeringspartij.

Roh herinnerde er op een persconferentie aan dat hij de kiezers rust en stabiliteit had beloofd. „Mijn grootste taak is het helen van alle wonden die door de bittere campagne zijn ontstaan en het bereiken van nationale harmonie". Roh voegde eraan toe dat hij nationale eenhefd wilde kweken door leden van de oppositie op te nemen in een presidentieel adviesiichaam. Maar hij wees de beschuldigingen over stembusfraude van de hand en deed een beroep op de oppositie om zich bij de uitslag van de verkiezingen neer te leggen.

Gelukwens VS

Oppositiekandidaten Kim Joung Sam en Kim Dae Jung haalden samen meer stemmen dan Roh, maar verloren toch, omdat geen van beiden bereid was zichzelf ten gunste van de ander terug te trekken. De Nationale Verkiezingscommissie deelde op grond van 97 procent van de uitgebrachte stemmen mee dat Roh 37 procent had gehaald. Kim Joung Sam 28 procent en Kim Dae Jung 26,8 procent. Naar minderheidskandidaat Kim Joung Pil ging 8 procent, en naar een obscure nationalistische kandidaat 0,2 procent. Kim Joung Pil is tot nog toe de enige die Roh met het resultaat geluk heeft gewenst.

Het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken heeft Roh Tae Woo gefeliciteerd met zijn overwinning. Het sprak de hoop uit dat regering en bevolking van Zuid-Korea eventuele geschillen over de gang van zaken bij de verkiezingen op vreedzame wijze zullen oplossen.

Woordvoerder Charles Redman zei dat de Amerikaanse regering nota heeft genomen van beschuldigingen van de oppositie over fraude bij het tellen van de stemmen en de verkiezingsprocedures, maar over de juistheid van die beschuldigingen zal Washington geen oordeel vellen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 18 december 1987

Reformatorisch Dagblad | 34 Pagina's

Nieuwe president wil nationale verzoening

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 18 december 1987

Reformatorisch Dagblad | 34 Pagina's

PDF Bekijken