Bekijk het origineel

Dordtse Nieuwkerk opnieuw in gebruik

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Dordtse Nieuwkerk opnieuw in gebruik

\ls supermarkt, hostel en expositieruimte

3 minuten leestijd

DORDRECHT - Na 27 jaar egstand werd gistermiddag de lieii\vkerk in de Dordtse binnenad officieel in gebruik genomen. r zullen echter geen kerkdiensten leer gehouden worden in de oud:e protestantse kerk van Nederind. Een supermarkt, een hostel an het Algemeen Psychiatrisch iekenhuis en een grote zaal voor tposities en optredens van muiekgroepen vormen het nieuwe, iet onomstreden decor van de erk.

De opening werd verricht door de irecteur-generaal culturele zaken an het ministerie van WVC, J. Rieankamp. In zijn openingstoespraak oemde hij in het algemeen de prolemen rond het herbestemmen van ude kerken onoplosbaar. „Dit pro!Ct is echter naar mijn mening gelaagd en ik spreek de verwachting it dat de problemen die er zijn, woren opgelost". Riezenkamp doelde aarbij op de kritiek van onder andede vereniging "Oud-Dordrecht" op e wijze waarop de supermarkt in de erk geëxploiteerd wordt. Vlaggen in n buiten de kerk, winkelwagens op e graven en de grote reclameborden ormen hiervan de kern. De Nieuwkerk dateert uit de 12e euw. Na een grote brand in 1568 ;erd de kerk als eerste in Nederland erbouwd volgens de eisen van de rotestantse eredienst. Op 31 decemet 1960 ging drs. P. M. Mentzel voor 1 de laatste eredienst en werd het ebouw gesloten.

Hierna ontstond een periode van onzekerheid rond het kerkgebouw. De gemeente wilde het gebouw slopen, maar vond daarbij de stichting tot behoud van de Nieuwkerk op haar weg. Na jarenlange discussies bleek dat alleen een commerciële oplossing mogplijk was. Ontwerper van het huidige interieur van de Nieuwkerk is de Dordtse ingenieur T. van Halewijn.

Jongerensoos

De Nieuwkerk is thans de derde kerk in Dordrecht die een nieuwe bestemming heeft gekregen. De Bonifatiuskerk aan de Wijnstraat is in gebruik genomen door een jongerensoos en de Waalsekerk aan de Voorstraat is als restaurant in gebruik als onderdeel van het warenhuis Ter Meulen.

Dominee Mentzel, die gisteren een van de sprekers was, noemde de huidige oplossing voor de Nieuwkerk zeer goed. „Een belangrijke hoeksteen van oud-Dordrecht is behouden gebleven. Hier staat een symbool van menselijke geschiedenis van eeuwen her", aldus de emeritus-predikant.

Dominee Mentzel zei begrip te hebben voor de kritiek op het resultaat van de restauratie. „Ik wil het echter positief benaderen, want een andere oplossing was niet mogelijk". Namens het gemeentebestuur kon wethouder drs, N. L. P. Lamers meedelen dat een miljoen gulden is uitgetrokken voor de verbetering van het woonmilieu rond de Nieuwkerk.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 18 december 1987

Reformatorisch Dagblad | 34 Pagina's

Dordtse Nieuwkerk opnieuw in gebruik

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 18 december 1987

Reformatorisch Dagblad | 34 Pagina's

PDF Bekijken