Bekijk het origineel

DDR schaft doodstraf af

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

DDR schaft doodstraf af

1 minuut leestijd

OOST-BERLIJN - De DDR heeft als eerste land in Oost-Europa de doodstraf afgeschaft. Een besluit hiertoe, dat op 17 juli door de Oostduifse staatsraad werd genomen, werd gisteren door de Volkskammer, het Oostdüitse parlement, bekrachtigd.

De Volkskammer ging ook akkoord met de oprichting van een nieuwe gerechtelijke beroepsinstantie en werd de begroting voor 1988 goedgekeurd, waarin de defensieuitgaven en de uitgaven voor de grensbeveiliging aanmerkelijk zijn verlaagd.

De 500 afgevaardigen in de Volkskammer gaven hun goedkeuring aan een verandering van het Oostdüitse wetboek van strafrecht, waarmee de doodstraf voor twintig misdrijven, waaronder militaire, wordt afgeschaft. In plaats van de doodstraf komt nu de levenslange gevangenissstraf. De nieuwe wet is echter niet in de grondwet verankerd.

Ten slotte keurde de Volkskammer de begroting voor 1988 goed. Verrassend hierbij was dat de defensie-uitgaven het komend jaar slechts met 3,4 procent of 15,7 miljard DDR-mark zullen stijgen. In voorgaande jaren was de jaarlijkse stijging van deze uitgaven bijna twee maal zo hoog. Even opmerkelijk was de daling in de uitgaven voor de verdediging van de landsgrenzen. Deze stegen slechts met 4,1 procent tegen 6,2 procent vorig jaar.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 19 december 1987

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

DDR schaft doodstraf af

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 19 december 1987

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken