Bekijk het origineel

Pennzoil akkoord met schikking van Texaco

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Pennzoil akkoord met schikking van Texaco

Einde aan juridische strijd van vier jaar

2 minuten leestijd

NEW YORK - De Amerikaanse oliemaatschappijen Texaco en Pennzoil zijn het zaterdag na een juridische strijd van vier jaar eens geworden over een schikking die Texaco 3 miljard dollar gaat kosten, het hoogste bedrag dat in een dergelijk geval ooit over de tafel is gegaan. Texaco ontkomt daarmee aan een door de rechter opgelegde schadevergoeding van 10,3 miljard dollar.

De schikking met Pennzoil is onderdeel van een herstructureringsplan dat het olieconcern uit de surséance van betaling moet halen. Dat plan omvat ook de betaling van 2,5 miljard dollar aan schuldeisers en de verkoop van bedrijfsonderdelen om het benodigde geld bijeen te brengen.

Texaco werd indertijd tot de ongekende schadevergoeding van ruim 10 miljard dollar veroordeeld, omdat het concern in januari 1984 de oliemaatschappij Getty Oil overnam, terwijl die al een rechtsgeldige fusieovereenkomst had met Pennzoil. Texaco heeft jarenlang geprocedeerd om het oordeel ongedaan te maken, maar dat leverde vrijwel niets op. In april van dit jaar vroeg het concern onder druk van de financiële perikelen bescherming tegen zijn schuldeisers op basis van de Amerikaanse faillissementswetgeving. Sindsdien is er druk onderhandeld over een herstructureringsplan en een regeling met Pennzoil.

Stroom versnelling

De afgelopen week kwamen de besprekingen in een stroomversnelling, nadat er al een akkoord was bereikt tussen, Pennzoil en een comité van aandeelhouders van Texaco. Een sleutelfiguur bij het overleg was de zakenman Carl Icahn, de topman van de luchtvaartmaatschappij Trans World Airlines. Hij verwierf enkele maanden geleden een belang van 12,5 procent in Texaco. Icahn zou Pennzoil ertoe hebben gebracht haar compromisaanbod voor een schadevergoeding van 4 miljard dollar plus rente omlaag te brengen naar 3 miljard.

Een woordvoerder van Texaco heeft zaterdag na de ondertekening van de overeenkomst met Pennzoil meegedeeld dat onderdelen van het bedrijf zullen moeten worden verkocht om de benodigde 5,5 miljard dollar bijeen te brengen. Welke onderdelen dat worden, wilde hij niet zeggen. In het plan dat vorige week al werd aanvaard door het aandeelhouderscomité was sprake van Texaco Canada. Voor deze Canadese dochter is inmiddels al belangstelling getoond door Occidental Petroleum en Husky Oil. Een andere mogelijkheid die wordt genoemd is de verkoop van Texaco's deelneming van 50 procent in Caltex, een gezamenlijke onderneming met Chevron.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 21 december 1987

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

Pennzoil akkoord met schikking van Texaco

Bekijk de hele uitgave van maandag 21 december 1987

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken