Bekijk het origineel

Colombo gaat noorden en oosten samenvoegen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Colombo gaat noorden en oosten samenvoegen

Maatregel moet Tamil-verzet beëindigen

2 minuten leestijd

NEW DELHI - De Srilankaanse regering zal binnenkort een wet publiceren waarin de noordelijke en oostelijke provincies van het eiland worden samengevoegd. Colombo wil hiermee proberen een einde te maken aan het verzet binnen de Tamilbevolking tegen de regering. Dit heeft de Indiase radio gisteren gemeld.

Een Indiase regeringswoordvoerder in Madras verklaarde dat de regering van Sri Lanka tot de stap had besloten op aandrang van India. Wanneer de maatregel moet ingaan, werd niet gezegd. Het samengaan van de noordelijke provincie, waar de Tamils ruim in de meerderheid zijn, met de oostelijke provincie, waar ongeveer even veel Tamils als Singhalezen en moslims wonen, is een van de eisen van het Tamilverzet.

De Srilankaanse regering en de regering in New Delhi waren in juli al akkoord gegaan met deze eis, op voorwaarde dat het op een later tijdstip aan de bevolking zou worden voorgelegd in een referendum. Volgens de radio zijn de voorbereidingen voor verkiezingen voor een nieuwe provinciale raad al gestart.

,p^!,: Ultimatum

De Srilankaanse president Junius Jayewardene heeft zaterdag gezegd dat de opstandige Tamils in zijn land binnen 45 dagen hun wapens moeten neerleggen. Zo niet, dan kunnen zij hun nederlaag tegemoetzien, aldus de president.

Jayewardene, die sprak op een bijeenkomst van zijn regerende Verenigde Nationale Partij, stelde de Tamilstrijders verder een algemene amnestie in het vooruitzicht, wanneer zij de strijd staken.

Volgens de president moeten de Tamils zichzelf de komende anderhalve maand overgeven aan de Indiase troepen op Sri Lanka, „of anders worden zij gedood". Op 29 juli tekende Jayewardene met India een overeenkomst die een einde moest maken aan de vier jaar oude strijd met de opstandige Tamils in het noorden en oosten van Sri Lanka. India zond een troepenmacht naar het eiland om op de naleving van het verdrag toe te zien. De grootste Tamil-organisatie, de Bevrijdingstijgers van Tamil Eelam, verzette zich echter tegen het akkoord en bond de strijd aan met het Indiase leger.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 21 december 1987

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

Colombo gaat noorden en oosten samenvoegen

Bekijk de hele uitgave van maandag 21 december 1987

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken