Bekijk het origineel

Aquino wil onderzoek naar scheepsramp

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Aquino wil onderzoek naar scheepsramp

Eerste lichamen aangespoeld

3 minuten leestijd

MANILA - Lijken van slachtoffers van de Filippijnse scheepsramp zijn vandaag aangespoeld op het strand van een klein vissersdorp op het eiland Mindoro. Schepen en helikopters zetten vanochtend in alle vroegte het zoeken voort naar mogelijke overlevenden van de aanvaring tussen de veerboot Dona Paz en de tankboot Victor. President Aquino heeft intussen geëist dat er een onderzoek ingesteld wordt naar de scheepsramp.

De Dona Paz had volgens de eigenaar 1493 passagiers en 60 bemanningsleden aan boord. De tanker had een bemanning van 13 koppen. Tot nu toe zijn slechts 26 overlevenden gevonden en er bestaat weinig hoop dat er nog mensen levend uit het water worden gehaald.

Mogelijk was het aantal passagiers van de veerboot nog groter. Een van de overlevenden verklaarde dat er wel 1000 kinderen aan boord van de veerboot waren, die op weg was van het eiland Leyte naar Manila. Voor kinderen hoeft geen kaartje gekocht te worden.

Gruwelijke vondst

Vissers uit het dorpje Herrera op Mindoro deden gisterochtend een gruwelijke vondst. Op het strand vonden zij de naakte, verminkte lijken van vijf vrouwen, een meisje en een baby. De 31-jarige Domingo Gida vond het eerste lijk toen hij vroeg in de ochtend zijn netten wilde uitzetten. Het lag vlak aan de kust. Hij bracht het aan land.

In een andere baai werden twee lijken gevonden die zo verminkt waren dat zij nauwelijks als zodanig te herkennen waren. Zij waren verkoold door de brand die volgde op de aanvaring en aangevreten door vissen. De dorpelingen verwachten dat door de aanlandige wind nog meer lijken zullen aanspoelen.

De ramp voltrok zich zondagavond. Door nog onbekende oorzaak kwamen de Dona Paz en de Victor met elkaar in aanvaring in de straat van Tablas, 150 kilometer ten zuiden van Manila. Onmiddellijk daarop brak brand uit. De veerboot Claudio bereikte als eerste de plaats van het ongeluk en nam 24 opvarenden van de Dona Paz en twee bemanningsleden van de tankboot aan boord.

De meeste overlevenden hadden zware brandwonden. Zij vertelden dat de schepen geëxplodeerd waren. Een van de overlevenden vertelde dat de veerboot binnen twee uur was gezonken.

Reddingsploegen vonden geen spoor van overlevenden en ook geen wrakstukken. „Dat verbaast ons", aldus Nelson Gonzales van het centurm in Manila dat de reddingsactie coördineert. „,Er is geen spoor, zelfs niet van een olievlek".

Diepgaand onderzoek

President Aquino van de Filippijnen sprak gisteren van een „nationale ramp van verschrikkelijke omvang". Zij eiste een diepgaand onderzoek en strenge sancties tegen degenen die verantwoordelijk zijn voor de ramp.

De eigenaar van de veerboot, "Sulpicio Lines", heeft inmiddels de verwanten van degenen die zijn omgekomen een smartegeld aangeboden van een kleine 2000 gulden per slachtoffer.

Onderzoek zal moeten uitwijzen of de Dona Paz, een schip van 2234 ton en meer dan 20 jaar oud, niet meer passagiers aan boord had dan op grond van zijn capaciteit aanvaardbaar was en of de veiligheidsmaatregelen wel voldoende waren.

"Overlevenden hebben schrikbarende verklaringen afgelegd over de situatie aan boord. „De passagiers zaten op elkaar als sardientjes in een blik", aldus een van hen. Maar dat is heel gewoon bij veerdiensten binnen de Filippijnse archipel. "Sulpicio Lines" zal ook moeten reageren op de beschuldiging van een andere overlevende dat de reddingsvesten achter slot en grendel zaten. Ingewijden staan hier niet verbaasd over. Zij halen het voorbeeld aan van overtochten waarbij de reddingsvesten aan land waren gelaten om meer ruimte te hebben voor passagiers.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 22 december 1987

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Aquino wil onderzoek naar scheepsramp

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 22 december 1987

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken