Bekijk het origineel

Massamis moet concurreren met pinksterbeweging

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Massamis moet concurreren met pinksterbeweging

1 minuut leestijd

SAO PAULO - Honderdvijftigduizend Brazilianen kwamen de afgelopen dagen op een rooms-katholiek spektakel in het Maracona-stadion in Rio de Janeiro af. Het ging om een mis geleid door vijfhonderd bisschoppen met het Mariabeeld van het Portugese Fatima als grote attractie.

Kerkelijke waarnemers kenschetsen de misviering, waaraan ook bekende acteurs en artiesten deelnamen, als een poging van de Rooms-Katholieke Kerk niet het onderspit te delven in de concurrentie met pinkstergroeperingen. Grootscheepse pinksterbijeenkomsten hebben het Maracona-stadion al meermalen gevuld.
Volgens hulpbisschop José Lima Vaz van Rio de Janeiro gaat nog slechts een op de zestien inwoners van Rio geregeld naar de kerk. Officieel is 80 a 90 procent van de 140 miljoen Brazilianen rooms-katholiek. Naar schatting 20 miljoen Brazilianen zijn aanhangers van de diverse sekten en pinkstergroeperingen.
De snelle groei van de sekten in Brazilië wordt vooral door de conservatieve vleugel van de Rooms-Katholieke Kerk toegeschreven aan de toenemende sociale betrokkenheid van de vooruitstrevende geestelijken. De Braziliaanse socioloog prof. dr. F. C. Rolim heeft er echter op gewezen dat in de jaren vijftig en zestig, toen de bevrijdingstheologie nog niet bestond, de Roomse Kerk ook al terrein verloor aan de pinksterbeweging en andere religieuze groeperingen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 22 december 1987

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Massamis moet concurreren met pinksterbeweging

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 22 december 1987

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken