Bekijk het origineel

Opbrengst Afrika Nu 17 mln. gulden

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Opbrengst Afrika Nu 17 mln. gulden

ZOA/Woord en Daad melden ook giften

2 minuten leestijd

HILVERSUM - De opbrengst van de televisie- en radioactie Afrika Nu heeft gisteravond tijdens de slotuitzending een stand bereikt van bijna zeventien miljoen gulden. Het bedrag zal nog verder oplopen —naar verwachting mogelijk tot 25 miljoen— omdat tot na Kerst geld voor hongerend Afrika kan worden overgemaakt en de banktellingen altijd enkele dagen achterlopen.

Naast de zeventien miljoen gulden zal voor hetzelfde doel door de Nederlandse overheid ook nog een bedrag van 21 miljoen gulden worden uitgetrokken. Minister Bukman van ontwikkelingssamenwerking zei dat daartoe inmiddels overeenkomsten zijn gesloten met particuliere hulporganisaties.
Ook de ZOA en Woord en Daad hebben hun rekeningen opengesteld ter leniging van de honger in Afrika. Bij ZOA was tot vanmorgen een bedrag binnengekomen van 25.000 gulden. Bij Woord en Daad was vanmorgen nog niet bekend hoeveel geld er tot nu toe is binnengekomen. Een woordvoerder zei op grond van het resultaat van de (vorige) actie Eén voor Afrika een bedrag van rond de drie ton te verwachten.

Voedsel mag door
Eritrese opstandelingen, die tegen de marxistische regering van Ethiopië vechten, vinden het goed dat hulporganisaties voedsel voor hongerslachtoffers uit gebieden in handen van de regering naar gebied in hun handen brengen, aldus de Britse hulpdeskundige Lionel Cliffe gisteren in Londen, na een bezoek van drie maanden aan het door hongersnood bedreigde Eritraa.
Cliffe zei dat hij vorige week de leider van het Eritrese Volksbevrijdingsfront (EPLF), Issayas Afeworki, had ontmoet en dat deze had gezegd dat voedseltransporten de gebieden in zijn handen zonder militair escorte mochten binnentrekken. Wel moeten de hulporganisaties van tevoren bijzonderheden over hun bewegingen verstrekken.
Cliffe maakte deel uit van een team dat van de hulporganisaties opdracht had gekregen om na te gaan of verzoeken om voedselhulp van ERA, de hulporganisatie van het EPLF, betrouwbaar waren. Hij zei dat plattelandsstreken in Eritrea in 1988 ruim 200.000 ton voedsel nodig hadden. De graanoogst die nu wordt binnengehaald, zal maar voor twee maanden toereikend zijn. ERA schatte volgens hem dat zij in 1988 110 miljoen dollar aan hulp nodig had om te kunnen betalen voor noodvoedsel en het vervoer naar de plaatsen die het kan bereiken.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 22 december 1987

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Opbrengst Afrika Nu 17 mln. gulden

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 22 december 1987

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken