Bekijk het origineel

Berging Cason stilgelegd

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Berging Cason stilgelegd

2 minuten leestijd

ROTTERDAM/IJMUIDEN - Golven van vijf tot zeven meter hebben het bergingswerk aan de Cason op de kust van het Spaanse Finnisterre gisteren onmogelijk gemaakt, zo hebben de woordvoerders van de bergingscombinatie Wijsmuller/Smit Tak gisteren meegedeeld.

De deining werd veroorzaakt door enkele zware stormdepressies, die met windkracht tien tot elf op grote afstand van de bergingslocatie over de Atlantische Oceaan passeerden, terwijl het bij de Cason vrijwel windstil was.

De bergers kregen gisteren nog een tweede tegenslag té incasseren. De circa tien meter water die sedert de stranding in de ruimen staat kan niet worden weggepompt, omdat het schip op enkele plaatsen lek is. Ondanks het inzetten van pompen met grote vermogens zakte het water in het schip gisteren niet. Dat betekent dat duikers in het donkere, met olie en chemicalieën verontreinigde water op de tast hijskabels aan de containers moeten bevestigen. „Dat is een grote tegenvaller. We zullen nog een aantal trucjes proberen, maar we vrezen dat het lossen van de containers die schots en scheef in de ruimen liggen op deze manier een moeizaam karwei wordt", zo liet woordvoerder Kaakebeen vanaf de bergingslocatie weten.

Een nader onderzoek heeft gisteren aangetoond dat zich waarschijnlijk geen natriumhoudende stoffen in het ruim bevinden. Chemici van de beide bergingsmaatschappijen houden het erop dat deze chemicaliën door de ontploffingen en de brand op en in het schip en de daarop volgende gifwolk zijn opgelost. Hoewel het gevaar voor nieuwe chemische reacties geweken lijkt, blijven de bergers het schip met grote behoedzaamheid betreden en dalen duikers alleen in de ruimen af in dikke beschermende pakken. Tot nu toe heeft zich geen enkel ongeval rond de berging voorgedaan.

Inmiddels zijn met de sonar van het bergingsschip Deurloo de circa vijftien containers gelokaliseerd die tijdens de explosies op het schip en na de stranding overboord zijn gegleden. Omdat ook hieruit het gevaarlijke natrium waarschijnlijk verdwenen is, maken de bergers geen haast deze containers te bergen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 22 december 1987

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Berging Cason stilgelegd

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 22 december 1987

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken