Bekijk het origineel

Meer gezondheidscentra in

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Meer gezondheidscentra in "linkse" gemeenten

Vooral 'kleur' wethouder speelt rol

3 minuten leestijd

UTRECHT — De politieke signatuur van de gemeenteraad, en vooral die van de wethouder van volksgezondheid, is van invloed op de totstandkoming van wijkgezondheidscentra. Deze samenwerkingsverbanden van huisarts, wijkverpleging en maatschappelijk werk komen meer voor in linkse gemeenten, zo blijkt uit een onderzoek van W. G. W. Boerma van het Nivel (Nederlands instituut voor onderzoek van de eerstelijns gezondheidszorg).

De eerste gezondheidscentra ontstonden begin jaren zeventig. Op het ogenblik zijn er 150. Ongeveer 6,5 procent van de bevolking heeft een huisarts in een gezondheidscentrum en nog geen 6,5 procent van de huis

Hoewel het overheidsbeleid is gericht op versterking van de samenwerking in de eerste lijn (thuiszorg) en een groot deel van de aankomende huisartsen voorkeur heeft voor werken in een samenwerkingsverband, doet zich de laatste vijftien jaar een stagnatie voor in de groei van het aantal centra, Het jaar 1985 was een dieptepunt met slechts vier nieuwe centra en een „opleving" valt volgens Boerma binnenkort niet te verwachten.

Relatief de meeste gezondheidscentra zijn te vinden in forensengemeenten (groeikernen) en de drie grote steden. Ze zijn voor een belangrijk deel gevestigd in nieuwbouwwijken en -in mindere mate- in stadsvernieuwingsgebieden. De gemeenten kunnen invloed uitoefenen via het vestigingsbeleid voor huisartsen en het scheppen van gunstige voorwaarden voor samenwerking in de eerste lijn.

Omdat een gemeente groot genoeg moet zijn voor een gezondheidscentrum, is Boerma bij zijn analyse uitgegaan van de 54 gemeenten met minstens 50.000 inwoners. Daarvan hebben er 17 geen gezondheidscentrum, 21 hebben er een of meer van voor 1982 en in 16 ervan zijn er ook na 1982 nog centra bijgekomen.

Boerma heeft „enig verband" vastgesteld tussen de aantallen nieuwbouwwoningen, het -daarmee waarschijnlijk samenhangend- aantal nieuwe vestigingsplaatsen voor huisartsen en hét ontstaan van nieuwe gezondheidscentra. Maar er zijn ook gemeenten zonder centra waar het aantal woningen meer is toegenomen dan in de steden waar wèl centra zijn ontstaan.

In 69 procent van de gemeenten waar (ook) na 1982 nieuwe centra zijn gevestigd wordt de portefeuille volksgezondheid beheerd door een wethouder van een van de linkse partijen. Bij de gemeenten met centra van voor 1982 is dat 48 procent en in de gemeenten zonder centra 35 procent.

Boerma wijst erop dat het verband tussen politieke constellatie en de totstandkoming van gezondheidscentra geen verklaring vormt voor de vermindering van de groei van het aantal centra. De politieke omstandigheden zijn de laatste jaren namelijk niet sterk veranderd.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 22 december 1987

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Meer gezondheidscentra in

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 22 december 1987

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken