Bekijk het origineel

Krachtig werk

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Krachtig werk

1 minuut leestijd

„Hij heeft een krachtig werk gedaan door Zijn arm; Hij heeft verstrooid de hoogmoedigen in de gedachten hunner harten", (Lukas 1:51)

De arm van God wordt hier genoemd in tegenstelling tot andere hulpmiddelen, evenals in Jesaja 59:16 „Dewijl Hij zag, dat er niemand was, zo ontzette Hij Zich omdat er geen voorbidder was; daarom bracht hem Zijn arm heil aan, en Zijn gerechtigheid ondersteunde Hem". Maria wil dus zeggen, dat God Zich met Zijn eigen kracht vergenoegd en niemand bij Zijn werk te hulp geroepen heeft.
Wat hier onmiddelijk volgt van de hoogmoedigen, kan er om twee redenen bijgevoegd zijn. Vooreerst, omdat de hoogmoedigen, die als hemelbestormers van ouds God pogen te weerstaan, niets uitwerken kunnen. Ten andere, omdat God  de kracht van Zijn arm slechts openbaart om de nederigen heil te bereiden en de hoogmoedigen, die zich veel aanmatigen, ter neder werpt.
Hierop doelt ook de vermaning van Petrus: „Vernedert u dan onder de krachtige hand Gods". (1 Petrus 5:6)

                                                                                Johannes Calvijn.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 23 december 1987

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

Krachtig werk

Bekijk de hele uitgave van woensdag 23 december 1987

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken