Bekijk het origineel

Tot op heden redelijke prijzen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Tot op heden redelijke prijzen

4 minuten leestijd

De laatste week van het jaar is voor de handel een korte week. Veel winkels zullen ook zaterdag 2 januari gesloten zijn. Dit betekent voor de winkelier extra zorgen om toch voldoende en ook weer niet te weinig in te kopen.

Tot op heden is de vorst uitgebleven en hebben we nergens sneeuw gehad. Dit zorgde voor tamelijk redelijke prijzen. De prijzen van spruiten zijn inmiddels weer wat teruggelopen. Voor de goede A-kwaliteit betalen we tot ƒ 2,25 per kg. Gezien het kleine areaal spruiten dat we dit jaar hebben, zijn de prijzen niet onredelijk. Er is 23 procent minder dan het vorige seizoen. Wat de witlof betreft hebben we 20 procent minder. Dit is aan de prijzen goed te merken. De witloftelers kunnen hun hart' weer eens ophalen, want het vorige seizoen werd «r constant met grote verliezen gewerkt. Niet alleen wij hebben 20 procent minder, maar ook de andere belangrijke produktielanden zoals De genoemde prijzen zyn slechts richtprijzen, die per dag en per plaats sterk kunnen verschillen. België en Frankrijk. Het gevolg van deze areaalverkleining is dat de telers ongeveer ƒ 1,00 per kg meer maken dan vorig jaar. Ten opzichte van vorig jaar liggen de winkelprijzen eveneens ongeveer ƒ 1,00 per kg hoger. De prijs voor deze week blijft gelijk aan die van vorige week. Soms zien we dat de prijzen na de Kerst in elkaar zakken, maar ook is er na de feestdagen soms een grote vraag.

Voor sla betalen we ook deze week weer flinke prijzen; de aanvoeren hiervan zijn beperkt en bovendien is er een flinke exportvraag. Voor een heel klein kropje betalen we al gauw ƒ 1,25 en voor een wat forsere krop ƒ 1,75. Deze maand liggen de prijzen van deze groenten in verhouding tot vorig jaar wel twee tot drie maal zo hoog.

Bloemkool

Bloemkool van de volle grond hebben wje niet meer. Wat we in de winkels zien liggen, is import of dure kasbloemkool uit het Westland. In het afgelopen jaar is deze groente slechts twee weken redelijk in prijs geweest. Eerst bevroor de winterbloemkool en daarna kreeg de zomeren herfstkoolproduktie het moeilijk vanwege de koude en de vele regen. Gezinnen met een krappe beurs konden deze groente, de meest gegeten groente in ons land, bijna niet kopen. De geïmporteerde kool komt uit Italië en Frankrijk. In laatstgenoemd land begint de produktie nu langzaam op gang te komen. Wat de wintergroente betreft, deze is voor de consument nog goedkoop. Uien hebben we nog in grote hoeveelheden. Dit is momenteel de goedkoopste groente die we hebben.

Veel fruit ligt er overal uitgestald. Dagelijks worden grote hoeveelheden sinaasappelen en mandarijnen ingevoerd. De prijzen liggen op een laag niveau. Alleen zijn de grote maten goed aan de prijs. Voor een grote sinaasappel betalen we wel ƒ 1,00 per stuk. Mandarijnen kopen we reeds vanaf ƒ 0,15 per stuk. Opvallend duur is dit jaar de Cox d'Orange. Er is een goede buitenlandse vraag, hetgeen de prijzen flink heeft opgedreven. Deze appel is zelfs nog duurder dan de Jonagold.

Appelbeignets

Goed aan de prijs zijn eveneens de Goudreinetten. We hebben de zogenaamde blonde en de rode. De laatste zijn over het algemeen veel duurder dan de eerste, vooral als ze erg mooi van kleur zijn. Deze week zal de consumptie van Goudreinetten erg/groot zijn. Deze gebruiken we voor de oliebollen en de appelbeignets. Hiervoor nemen we klasse 2. Dit is de goedkoopste die in de groentenwinkel te verkrijgen is. We moeten hiervoor beslist geen dure eerste klas rode kopen, want dit is weggegooid geld. Ook de Goudreinetten zijn dit jaar goed aan de prijs, zoals eigenlijk alle appelen. De goedkoopste is ook dit jaar weer de Golden Delicious. En we schrijven er nog bij dat de Franse duurder zijn dan de Hollandse, maar volgens smaaktesten hebben ze minder smaak dan de onze. Dit komt eigenlijk doordat ze in Frankrijk sneller groeien en rijpen. En dit gaat meestal ten koste van de kwaliteit. De prijzen zijn dezelfde als in de vorige week.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 28 december 1987

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Tot op heden redelijke prijzen

Bekijk de hele uitgave van maandag 28 december 1987

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken