Bekijk het origineel

Telefoontje met Ahold blijft geheim

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Telefoontje met Ahold blijft geheim

Overdracht losgeld in fasen wellicht truc

2 minuten leestijd

BLOEMENDAAL - Het op de band opgenomen telefoongesprek tussen de ontvoerders en het Aholdgeheim blijft geheim. Tijdens dat gesprek gaven de kidnappers aanwijzingen over de overdracht van het losgeld en de diamanten.

De Amsterdamse commissaris Sietsma, die het beleidscentrum heeft geadviseerd, wilde gisteren niet zeggen waarom de inhoud van dat gesprek geheim blijft. Een ander telefoontje tussen een van de daders en het Amsterdamse Okura-hotel is wel door de politie vrijgegeven. Het gesprek over de overdracht van het losgeld is gevoerd rond half drie in de ochtend van 27 november. De losgeldrijder krijgt opdracht om naar hectometerpaal 75.2 van de snelweg Utrecht-Arnhem te gaan. Hij vindt daar een betonklinker met daaraan een briefje om door te rijden naar paal 117.3. Daar vindt hij, weer aan een steen, een briefje met de mededeling dat hij de bundel geldbiljetten en de 1236 diamanten in een plastic zak moet deponeren onder het viaduct.

Vier keer
Als de losgeldrijder dat heeft gedaan, moet hij naar een AH-filiaal in Arnhem. Op het spoorwegstation van de Gelderse hoofdstad belt de Aholdmedewerker rond half zes naar het hoofdkantoor in Zaandam om te vragen waar hij het filiaal kan vinden. Even later arriveert hij daar voor een gesloten deur. Pas om zeven uur kan de losgeldrijder het pand binnen. In de tussentijd is er door de ontvoerders tot vier keer toe gebeld. Hij overweegt nog de deur met zijn auto te forceren, maar hij ziet daarvan af om alarmering van de buurt of de plaatselijke politie te voorkomen. Na zeven uur wordt er niet meer gebeld.
Achteraf heeft de politie de indruk dat de overdracht van het resterende deel van het losgeld een truc van de ontvoerders was om tijd te winnen. Volgens commissaris Sietsma is het mogelijk dat de kipnappers met deze manoeuvre de politie op het verkeerde been hebben willen zetten.
Bij een ontvoering is de overdracht van het losgeld het meest riskante onderdeel. Het is, achteraf gezien, onlogisch dat de Heijn-ontvoerders deze operatie in twee fasen hebben willen laten verlopen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 29 december 1987

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Telefoontje met Ahold blijft geheim

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 29 december 1987

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken