Bekijk het origineel

Na 327 dagen terug op aarde

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Na 327 dagen terug op aarde

2 minuten leestijd

MOSKOU - De Sowjetrussische kosmonaut Joeri Romanenko is vandaag na een recordverblijf van 327 dagen in het ruimtestation Mir teruggekeerd op aarde.

De Sojoez-ruimtecapsule met Romanenko en zijn collega's Aleksandr Aleksandrov en Anataoli Lewtsjenko aan boord landde vanmorgen in de besneeuwde steppen van Kazachstan, zo berichtte de Sowjettelevisie.
Volgens het Sowjetnieuwsagentschap TASS maakte de capsule een ÔÇ×zachte landing" bij de stad Arkalyk in het zuiden van Kazachstan. De 43-jarige Romanenko heeft ruim tien maanden aan boord van het ruimtestation Mir doorgebracht en vestigde daarmee een nieuw record. Het vorige record was in handen van Leonid Kizim, Wladimir Solowjov en Oleg Aktov, die in 1984 237 dagen aan boord van het nu niet meer gebruikte Saljoet-ruimtestation doorbrachten.
Romanenko had de laatste zes maanden gezelschap van Aleksandrov, die in juli aan boord van Mir kwam als plaatsvervanger voor Aleksandr Lawejkin. Deze moest wegens hartklachten vervroegd naar de aarde terugkeren.
De twee kosmonauten zijn afgelost door Wladimir Titov en Moesa Manarov, die afgelopen woensdag de Sojoez aan het ruimtestation vastmaakten. Het is de bedoeling dat zij een jaar in de Mir, die vorig jaar mei in een baan om de aarde werd gebracht, zullen blijven. Volgens Radio Moskou vormt het verblijf van de kosmonauten aan boord van de Mir een vingeroefening voor een bemande vlucht naar Mars.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 29 december 1987

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Na 327 dagen terug op aarde

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 29 december 1987

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken