Bekijk het origineel

Weer een Palestijn aan zijn wonden overleden

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Weer een Palestijn aan zijn wonden overleden

Israël rekent op nòg meer geweld

2 minuten leestijd

TEL AVIV — Een Palestijn die heeft deelgenomen aan de betogingen tegen Israël in de bezette gebieden is aan zijn verwondingen bezweken. Het aantal dodelijke slachtoffers van de bloedige onlusten op de Gazastrook en de westelijke Jordaanoever is daarmee op 23 gekomen, zo is vandaag uit Palestijnse en uit ziekenhuiskringen vernomen.

Het jongste slachtoffer is de zeventienjarige Mustafa Issa al-Beik. Israëlische militairen hebben de jongeman 21 december tijdens rellen bij het Jabalya-vluchtelingenkamp op de Gaza-strook een kogel door het hoofd geschoten. Volgens de Palestijnse Persdienst is in het Jabalya-kamp een algemene staking begonnen, ter herdenking van de overleden middelbare scholier.
De afgelopen twee, zeer onrustige, weken zijn minstens negenhonderd Palestijnen gearresteerd.
Het Israëlische kernkabinet zou zich vandaag beraden over de uitwijzing van Palestijnse jongeren die ervan worden verdacht dat zij een leidende rol hebben gespeeld bij de recente protestgolf in bezet gebied. De meningen onder de tien leden van het kernkabinet over het tijdstip en de omvang van de uitwijzingen zijn verdeeld.

„Deportaties gaan door"
Premier Shamir en minister van defensie Rabin lieten gisteren in duidelijke bewoordingen weten dat Israël, ondanks kritiek vanuit het buitenland (met name uit de Verenigde Staten), toch zal overgaan tot deportatie van enkele Palestijnen die als een gevaar voor de openbare orde worden beschouwd. Volgens legerfunctionarissen gaat het daarbij om enkele tientallen Palestijnse jongeren en niet om massale deportatie. De Israëlische regering zou Washington hebben laten weten in de deportatie een legaal middel te zien om „vrede en stabiliteit" in de gebieden terug te laten keren.

Bezetting verdrievoudigd
Israël heeft intussen opnieuw duizenden soldaten naar de bezette gebieden gestuurd en tientallen arrestaties uitgevoerd om nieuwe demonstraties en ongeregeldheden in de Gazastrook en op de Westelijke Jordaanoever te voorkomen. Dat hebben militaire woordvoerders gezegd. Stafchef generaal Dan Shomron sprak van „voorzorgsmaatregelen", omdat vrijdag wordt herdacht dat precies 32 jaar geleden Al Fatah werd opgericht. Fatah is de grootste organisatie binnen de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie PLO.
Shomron zei dat Israël zijn bezettingsleger in Gaza heeft verdrievoudigd. In de strook zijn nu meer soldaten gelegerd dan in 1967 werden ingezet toen het gebied op Egypte werd veroverd. Op de Westoever zijn tweemaal zoveel soldaten als normaal.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 30 december 1987

Reformatorisch Dagblad | 56 Pagina's

Weer een Palestijn aan zijn wonden overleden

Bekijk de hele uitgave van woensdag 30 december 1987

Reformatorisch Dagblad | 56 Pagina's

PDF Bekijken