Bekijk het origineel
Bekijk het origineel
Met oude gerechten het nieuwe jaar in
De ongedachte oorsprong van prauwels, fleren, spekkendikken en duivekaters
Oliebollen, appelflappen, een salade, het zijn de bekende gerechten voor de oudejaarsavond. Het zal weinigen bekend zijn dat veel eten op de laatste avond van het jaar traditie is. Toch is het een heel oude gewoonte, die stamt uit voorchristelijke tijden. De mensen meenden toen dat er een vruchtbaar jaar zou volgen als zij met veel offers de goden gunstig stemden. De gaven werden tijdens overvloedige maaltijden door de gulle gevers zelf verorberd. Veel gebruiken bij de jaarwisseling zijn een mengsel van heidense en christelijke tradities.
Premium Artikel
Dit artikel is exclusief leesbaar voor abonnees met een RD-abonnement, een zesdaags abonnement op het RD of op de e-paper. Dit artikel lezen? Log in op uw EMG-account of neem een abonnement.
Inloggen Neem (proef)abonnementBekijk de hele uitgave van woensdag 30 december 1987
Reformatorisch Dagblad | 56 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van woensdag 30 december 1987
Reformatorisch Dagblad | 56 Pagina's