Digibron cookies

Voor optimale prestaties van de website gebruiken wij cookies. Overeenstemmig met de EU GDPR kunt u kiezen welke cookies u wilt toestaan.

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies zijn verplicht om de basisfunctionaliteit van Digibron te kunnen gebruiken.

Optionele cookies

Onderstaande cookies zijn optioneel, maar verbeteren uw ervaring van Digibron.

Bekijk het origineel

Met oude gerechten het nieuwe jaar in

Bekijk het origineel

Bladerweergave niet beschikbaar
+ Meer informatie

Met oude gerechten het nieuwe jaar in

De ongedachte oorsprong van prauwels, fleren, spekkendikken en duivekaters

7 minuten leestijd Arcering uitzetten

Oliebollen, appelflappen, een salade, het zijn de bekende gerechten voor de oudejaarsavond. Het zal weinigen bekend zijn dat veel eten op de laatste avond van het jaar traditie is. Toch is het een heel oude gewoonte, die stamt uit voorchristelijke tijden. De mensen meenden toen dat er een vruchtbaar jaar zou volgen als zij met veel offers de goden gunstig stemden. De gaven werden tijdens overvloedige maaltijden door de gulle gevers zelf verorberd. Veel gebruiken bij de jaarwisseling zijn een mengsel van heidense en christelijke tradities.

U heeft geen rechten om dit artikel te lezen Premium Artikel

Dit artikel is exclusief leesbaar voor abonnees met een RD-abonnement, een zesdaags abonnement op het RD of op de e-paper. Dit artikel lezen? Log in op uw EMG-account of neem een abonnement.

Inloggen Neem (proef)abonnement

Bekijk de hele uitgave van woensdag 30 december 1987

Reformatorisch Dagblad | 56 Pagina's

Met oude gerechten het nieuwe jaar in

Bekijk de hele uitgave van woensdag 30 december 1987

Reformatorisch Dagblad | 56 Pagina's