Bekijk het origineel

Futurologen voorspellen euthanasieregelingen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Futurologen voorspellen euthanasieregelingen

VS wachten wegwerphuizen en wolkenkrabbers van 1,6 kilometer

4 minuten leestijd

WASHINGTON - Wolkenkrabbers van duizend verdiepingen, de terugkeer van het luchtschip, onderwijspremies, verreikende euthanasieregelingen: dat zou allemaal deel kunnen uitmaken van de Amerikaanse toekomst, aldus toekomstonderzoekers verenigd in de World Future Society te Bethesda.

In "Vooruitzichten voor '88 en daarna" hebben de medewerkers van het instituut een aantal rapporten van het afgelopen jaar gebundeld, waarin een beeld wordt geschetst van het waarschijnlijke, het mogelijke en het onwaarschijnlijke, zowel op de korte als op de lange termijn.
De samenstellers suggereren dat de snel stijgende kosten van het onderwijs in de Verenigde Staten kunnen leiden tot het invoeren van onderwijspremies. In het kader van een dergelijke regeling storten de ouders van een peuter van twee geld in een onderwijsfonds, waarvan hun kind kan profiteren als het naar de universiteit of het hoger beroepsonderwijs gaat. Daardoor zouden lesgelden en collegegelden over enkele decennia kunnen worden uitgesmeerd; bovendien kan tegen de huidige tarieven worden betaald.

De algemene kostenstijging zal ook gevolgen hebben voor de gezondheidszorg. De onderzoekers voorspellen rantsoenering van kostbare apparatuur waarmee het leven kan worden verlengd, als de bevolking niet bereid is meer uit te trekken voor het snel groeiende aantal oudere personen die intensieve en dure verpleging behoeven.

Euthanasievergunningen
De futurologen zien deze ontwikkeling samengaan met de mogelijkheid van een toeneming van het aantal euthanasiegevallen in de hogeleeftijdscategorieën. Dit zou kunnen leiden tot het afgeven van euthanasievergunningen aan armen die ernstig ziek zijn, zonder dat daarbij sprake is van ongeneeslijk of ondraaglijk lijden. Deskundigen zouden middelen geven of toedienen om een pijnloze dood te bewerkstelligen; er zouden hiervoor speciale rituelen worden gecreëerd.

Dit zou kunnen gebeuren in een tijd waarin door een massale groei van het aantal bejaarden een acuut tekort onstaat aan gespecialiseerde artsen. De zorg voor oudere Amerikanen zou daardoor in toenemende mate toevallen aan verpleegkundigen en anderen.
Maar niet alle ontwikkelingen op het terrein van de gezondheidszorg zijn zo zorgwekkend, aldus de voorspellers. Zij voorzien bij voorbeeld een tijd waarin geneesmiddelen voorhanden zijn waarmee mensen met letsel aan de ruggegraat het gebruik van hun benen of andere verlamde ledematen kan worden teruggegeven.

De medicijnen zouden dienen ter vervanging van de signalen die de hersenen niet langer kunnen doorgeven. Op die wijze zouden de centra kunnen worden gestimuleerd waarmee de spieren kunnen worden geactiveerd.

Foetussen
Verder wordt uitbreiding van de mogelijkheden voorspeld om aderverkalking te bestrijden en beroertes en dergelijke te voorkomen, om bij foetussen afwijkingen te signaleren en te verhelpen, en om het aantal hartinfarcten terug te dringen. Daarnaast voorzien de futurologen de introductie van gezondheidscentra, inclusief ziekenhuis, hotel en tal van voorzieningen in de sfeer van de gezondheidszorg, zoals therapieshops, drogisterijen, reformwinkels en dergelijke.

Ook wordt de terugkeer voorspeld van het luchtschip. Ballonnen en zeppelins zullen volgens de voorspellingen een steeds grotere rol gaan spelen in de hulpverlening bij rampen en de contacten met afgelegen gebieden.

Wegwerphuizen
Technisch zal het mogelijk worden om wolkenkrabbers van duizend verdiepingen te bouwen. In Houston zouden reeds plannen bestaan voor een gebouw met een hoogte van een mijl (1,6 kilometer). Andere voorspellingen van de onderzoekers:
• vakantieoorden en hotels zullen zich tot oudere Amerikanen gaan richten met advertentiecampagnes waarin cliënten worden gezocht voor „mediclubs", inclusief speciale menu's, verpleging door deskundigen en artsen voor noodgevallen.
• orkestrale muziek maakt een comeback, aangezien computers en synthesizers een relatief goedkoop substituut vormen voor orkesten.
• robots zullen gevaarlijk politiewerk gaan opknappen, zoals bij de bestrijding van onlusten en rellen, en het redden van gijzelaars.
• Japan zal een grootscheepse herstructurering van zijn onderwijsstelsel doormaken, waarbij het accent zal komen te liggen op individualiteit en creativiteit.
• de recente nadruk op hoog ontwikkelde technologie en de daarmee gepaard gaande degradatie van hand- en thuiswerk zal leiden tot het ontstaan van een generatie Amerikanen die op het gebied van de voeding en de verzorging praktisch analfabeet zijn.
• Tegen het jaar 2000 dreigen er in de Verenigde Staten elektriciteitsstoringen.
• huizen krijgen wellicht zo'n tijdelijk karakter, dat van wegwerphuizen kan worden gesproken. Fabriekswoningen zullen steeds beter en goedkoper worden, waardoor het rendabeler is ze af te breken dan te repareren of te renoveren.
• vijfenzeventig procent van alle huidige werknemers in de VS zal voor het jaar 2000 een om- of bijscholingscursus dienen te ondergaan.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 30 december 1987

Reformatorisch Dagblad | 56 Pagina's

Futurologen voorspellen euthanasieregelingen

Bekijk de hele uitgave van woensdag 30 december 1987

Reformatorisch Dagblad | 56 Pagina's

PDF Bekijken