Bekijk het origineel

Vangstverbod mogelijk voordat quotum vol is

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Vangstverbod mogelijk voordat quotum vol is

Vanaf morgen controle op alle schepen

3 minuten leestijd

DEN HAAG — Met ingang van 1 januari heeft minister Braks de mogelijkheid gecreëerd om de visserij op bepaalde soorten te verbieden nog voordat de quota —de toegestane hoeveelheden te vangen vis— zijn opgehaald. Tot nu toe kon de minister de vangst op een vissoort alleen sluiten als het quotum daadwerkelijk was 'volgevist'. Dit blijkt uit gisteren bekendgemaakte visserijmaatregelen voor 1988.

Braks heeft deze maatregel ingesteld om te kunnen voorkomen dat vissers die op meer dan één soort tegelijk varen, meer ophalen dan is toegestaan. Dat kan het geval zijn bij kotters die gecombineerd op tong en schol vissen of op wijting en kabeljauw. Is bij voorbeeld het kabeljauwquotum vol, dan kan de minister nu ook de vangst van wijting verbieden.
Om een juiste naleving van de vangstbeperkingen te garanderen zal vanaf 1 januari elk vissersschip -ook onder buitenlandse vlag varend- worden gecontroleerd. De Algemene Inspectiedienst (AID) van het ministerie wordt daarin bijgestaan door speciaal opgeleid personeel van de Nederlandse Veiligheidsdienst. Dat heeft weliswaar geen verbaliserende bevoegdheid, maar de visser is wel verplicht om de inhoud van de kisten te laten controleren.

Aanlanding
Vissers moeten hun aanlanding afhankelijk van de duur van de reis vier tot acht uur van tevoren melden bij de AID. Behandeling heeft plaats op volgorde van aanmelding. De visser dient het formulier met de opgegeven vangsten aan de controleur te overhandigen voor de eigenlijke aanlanding. Het aantal aanlandingen wordt beperkt ten opzichte van 1987. Naast het bestaande kabeljauwdocument komen er in 1988 twee nieuwe documenten voor de visserij op kabeljauw. Vissers die afhankelijk zijn van kabeljauw en wijting krijgen een rondvisdocument. Voorwaarde is dat de besomming (opbrengst op de visafslag) in twee van de drie jaren 1984, 1985 en 1986 minstens voor 65 procent bestond uit kabeljauw, wijting en schelvis, in die periode mag de visser de quota niet overschreden hebben.
Vissers die alleen een bepaald seizoen op kabeljauw en wijting vissen kunnen een seizoenrondvisdocument krijgen als hun besomming dit jaar voor minimaal een kwart uit deze vissoorten plus schelvis bestond. Tevens moet hij minimaal zes weken achtereen met sleep-, span- of staande netten hebben gevaren.

Quota
De kabeljauwdocumenthouders mogen in 1988 2500 ton ophalen, de rondvisdocumenthouders 7500 ton. Voor de seizoenvissers is 2160 ton beschikbaar in de periode 1 februari tot 1 april. Voor de bijvangst aan kabeljauw van andere vissers is 3400 ton vrijgegeven.

De andere quota zijn:
- haring 79.000 ton
-schelvis 1.300 ton
-wijting 6.700 ton
-makreel 34.700 ton
-tong 10.000 ton
-schol 76.700 ton.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 31 december 1987

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

Vangstverbod mogelijk voordat quotum vol is

Bekijk de hele uitgave van donderdag 31 december 1987

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken