Bekijk het origineel

Gaston Eyskens overleden

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Gaston Eyskens overleden

2 minuten leestijd

BRUSSEL/DEN HAAG - De Belgische oud-premier en minister van staat Gaston Eyskens is gisteravond in zijn woning in Leuven overleden. Hij is 82 geworden.

Eyskens, die deel uitmaakte van de Christelijke Volkspartij (CVP) en ook tal van functies heeft bekleed in het bedrijfsleven, is drie maal premier geweest. Hij trok zich in 1973 uit de actieve politiek terug. In dat jaar werd hij verheven in de adelstand en door koning Boudewijn tot burggraaf geridderd. Hij was de vader van de huidige minister van financiën Mark Eyskens.

In 1949-1950 leidde Gaston Eyskens een coalitieregering van CVP en Liberalen. In 1958 was hij premier van een giinderheidskabinet van de CVP en behield deze functie toen dit kabinet plaatsmaakte voor een nieuwe coalitie van CVP en Liberalen. Vanaf 1968 had Eyskens opnieuw de leiding van een rooms-socialistische regering, die in 1971 viel. Hij bleef echter premier in de daaropvolgende regering Eykens/Cools, die na korte tijd in 1972 aftrad.

Eyskens, een econoom die professor was aan de Universiteit van Leuven, is een van invloedrijkste naoorlogse politici in België geweest. Behalve het premierschap heeft hij ook diverse malen de post van minister van financiën ('45; '47-'49 en '65-'66)' en minister van economische zaken ('50) bekleed. Hij was tot aan zijn dood minister van staat. Van 1973 tot 1980 was hij voorzitter van de Belgische Kredietbank.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 4 januari 1988

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

Gaston Eyskens overleden

Bekijk de hele uitgave van maandag 4 januari 1988

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken