Bekijk het origineel

Brits oordeel over beleid in Gaza valt bii Israël verkeerd

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Brits oordeel over beleid in Gaza valt bii Israël verkeerd

Onderminister Mellor zorgt voor rel tussen Londen en Jeruzalem

3 minuten leestijd

LONDEN — Een veroordeling van Israël door de Britse onderminister van buitenlandse zaken David Mellor, die de condities in het vluchtelingenkamp Jabaliya in de bezette Strook van Gaza een belediging voor beschaafde normen noemde, heeft aanleiding gegeven tot. een diplomatieke rel tussen Groot-Brittannië en Israël.<br />

De Israëlische zaakgelastigde in Londen, Moshe Raviv, wees de kritiek van Mellor van de hand als zijnde „onevenwichtig". Raviv voerde aan dat Mellors woorden het extremisme van Arabische zijde waarschijnlijk aanmoedigen.
Het conflict, dat voorpaginanieuws vprmde in de Times of London en andere Britse bladen, is het gevolg van opmerkingen die Mellor gisteren maakte na een bezoek aan het kamp bij Gaza City.

Mellor verklaarde tegenover een BBC-verslaggever na een rondreis door het kamp waar 52.000 Palestijnen wonen: „Ik denk dat de condities hier een belediging voor beschaafde normen vormen. Het is weerzinwekkend dat enkele kilometers hoger aan de kust (in Israël) welvaart heerst en dat er hier sprake is van ellende in een omvang die gelijk is aan het ergste waar dan ook ter wereld".

Maximumstraf

De Israëlische premier, Yitzhak Shamir, heeft gisteren de deportatie van gearresteerde Palestijnen gerechtvaardigd als Israels „maximumstraf" voor hardnekkige activisten die rellen stichten en bloedvergieten veroorzaken. Shamir noemde voor de nationale radio de uitwijzing een laatste redmiddel. De Israëlische autoriteiten gaven zondag bevel tot deportatie van negen Palestijnen wegens „het aanstichten van de onlusten", „De deportaties zijn de maximum-straf waarover wij beschikken, en we passen deze bestraffing schaars toe, in de beperktste vorm", zei Shamir. „We gebruiken haar voor personen die onverbeterlijk zijn, die voortgaan met het aanzetten tot relletjes en ook bloedvergieten veroorzaken".
De Verenigde Staten hebben Israël herhaaldelijk gewaarschuwd tegen de uitwijzingen, die ze in strijd met de Geneefse conventie noemen, omdat die verdere onrust zouden aanwakkeren. Washington heeft op het besluit van zondag nog niet gereageerd.
In de bezette Gazastrook en op de Westelijke Jordaanoever was het gisteren opnieuw onrustig nadat het Israëlische leger zondag een jonge Palestijnse vrouw had doodgeschoten. Maar de betogingen hadden niet de omvang van de demonstraties van buitenlandse zaken betuigde gisteren haar spijt over het doodschieten van de Palestijnse vrouw door een Israëlische soldaat. Maar er werd op gewezen dat „ovet het algemeen het geweld aan het verminderen is" in de door Israël bezette gebieden.
Van Israëlische militaire zijde is vernomen dat 54 Palestijnse betogers die aangehouden waren tijdens de recente ongeregeldheden in de bezette gebieden, gisteren in vrijheid zijn gesteld.

Grote terughoudendheid

 Premier Shamir herhaalde gisteren „dat Israël alle moeite doet de orde en veiligheid in de gebieden van Judea en Samaria (de Westoever) en Gaza te handhaven, en zijn pogingen voortzet vrede te bereiken in het Middn-Oosten". „Ik betuig mijn spijt over het drama in Al Ram, maar moet onderstrepen dat Tsahal (het Israëlische leger) grote terughoudendheid betracht", aldus Shamir. Het Amerikaanse ministerie van

Jordaanse reactie

Een Jordaanse minister heeft gisteren gezegd dat Israëlische uitwijzingen naar Jordanië zullen worden tegengehouden. „Wij zullen geen uitwijzingen uit de Gaza-strook of de Westoever naar Jordanië dulden", zei de minister voor bezette gebieden. Marwan Dudin.
Dudin vertelde dat het Jordaanse leger en de politie opdracht hebben gekregen „om iedere Israëlische poging te verijdelen om deze mensen de bruggen over te laten steken". Over de rivier de Jordaan liggen enkele bruggen, maar de hele grens tussen Israël en Jordanië is ruim 600 kilometer lang en loopt voor het grootste deel door woenstijnachtig gebied, dat in het verleden vaker door Israël is gebruikt voor uitzettingen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 5 januari 1988

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

Brits oordeel over beleid in Gaza valt bii Israël verkeerd

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 5 januari 1988

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken