Bekijk het origineel

Zeeland wil aanpak van adoptienazorg wijzigen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Zeeland wil aanpak van adoptienazorg wijzigen

Experiment om problemen te voorkomen

2 minuten leestijd

MIDDELBURG - Vier organisaties in Zeeland die zich bezighouden met de adoptie van kinderen en de nazorg daarvan hebben een nieuw idee ontwikkeld om adoptie uit de mythesfeer te halen. Volgens A. Roose, voorzitter van de werkgroep Adoptienazorg Zeeland, zijn er sinds 1956 na invoering van de Adoptiewet ruim 34.000 kinderen in Nederland geadopteerd. Ruim 95 procent daarvan is uit het buitenland afkomstig. Roose zei dat tijdens een persconferentie in Middelburg.

Bij veel van die geadopteerde kinderen ontstaan in de puberteit problemen in het gezin, omdat ze toch willen weten wie hun natuurlijke ouders zijn. Dat geeft vaak wrijving tussen de adoptieouders en het kind zelf. Ook blijken veel Nederlandse afstandsmoeders, dus vrouwen die hun kind destijds hebben afgestaan voor adoptie, op latere leeftijd grote problemen te krijgen met deze beslissing. Ze voelen zich na de afstand door hulpverleners en andere instanties in de steek gelaten en hebben te kampen met grote schuldgevoelens.

De werkgroep adoptienazorg heeft nu bij wijze van experiment aan de hand van voorbeelden uit de praktijk een modelspel samengesteld met als titel "Als ik in de spiegel kijk zie ik vragen", dat op 11 januari in de Middelburgse schouwburg in première gaat. De werkgroep hoopt hiermee bij ouders en belanghebbenden de onjuiste en twijfelachtige ideeën rond adoptie te kunnen verminderen.

Financiële steun

Het initiatief van de Zeeuwse werkgroep, waarin vertegenwoordigd zijn: de Raad voor de Kinderbescherming, de Vereniging van Wereldkinderen, het RIAGG en FIOM in Zeeland, wordt financieel ondersteund door organisaties als het Koningin Julianafonds, het Nationaal Fonds Geestelijke Volksgezondheid, het comité Kinderpostzegels en de Vereniging van Wereldkinderen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 6 januari 1988

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

Zeeland wil aanpak van adoptienazorg wijzigen

Bekijk de hele uitgave van woensdag 6 januari 1988

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken