Bekijk het origineel

Prof. Graaf land: Ik heb geen kritiek op leerregels

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Prof. Graaf land: Ik heb geen kritiek op leerregels

Van 't Spijker: Calvijn en Dordt op één lijn

2 minuten leestijd

ZEIST - Prof. dr. C. Graafland is ervan overtuigd „dat de leer van de goddelijke verkiezing opnieuw door ons bijbels-theologisch, historisch-dogmatisch, dient te worden doordacht". Toch weersprak Graafland gisteren tijdens de prediltantenvergadering van de Gereformeerde Bond de opmerking van drs. K. Exalto, dat hij kritiek heeft op de Dordtse Leerregels.

Exalto heeft in een recensie van Graaflands boek "Van Calvijn tot Barth" publikatie van dat boek nauwelijks aanvaardbaar genoemd, vanwege Graaflands kritiek op de Dordtse Leerregels.Dat de Leerregels het Oude Testament hebben laten liggen en dus bijbels-theologisch op dit punt beperkt en eenzijdig zijn is een pure constatering, zo meent prof. Graafland, maar geen kritiek. „Kritiek zou het worden als ik aan deze constatering zou toevoegen, dat ik daarom de Dordtse Leerregels niet de waarde van een gereformeerd belijdenisgeschrift toeken. Maar dat hoort u mij niet zeggen", aldus Graafland.„Vanuit het standpunt van Exalto kan ik begrijpen, dat elke analyse als kritisch en in feite het geloof bedreigend overkomt, terwijl ik juist de overtuiging ben toegedaan, dat een nieuwe bijbelse toetsing en historische analyse van onze traditie levensnoodzakelijk is om te komen tot een waarachtig bijbelse en zo gereformeerde vernieuwing van onze prediking en van ons hele theologische en geestelijke bezig zijn in onze tijd".Van 't Spijker gaf overigens toe dat Calvijn gebruik gemaakt had van onder andere aristotelische begrippen, maar pas nadat hij ze 'gedoopt' had in zijn eigen luisteren naar de Schrift. In elke locus van de dogmatiek was het hem te doen om de ontmoeting met God. Calvijn, Beza, Zanchius. Martyr, waren zich bewust van de beperktheid van de fflosofie ten opzichte van de openbaring, maar gebruikten haar enigermate als middel om zuiver te denken.Arminiaanse theologen hebben geen wezenlijk verschil ontdekt tussen Calvijn en de theologen van Dordrecht, zo beantwoordde Van 't Spijker de vraag of Calvijn „onvermengd en onveranderd" naar Dordt gebracht is. Anders hadden zij daar zeker aanmerking op gemaakt. Dordt vormt dus geen afwijking van de opvattingen van Calvijn, zijn theologie was er aan de orde, zo lichtte Van 't Spijker zijn kritiek op prof. Graafland toe.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 8 januari 1988

Reformatorisch Dagblad | 30 Pagina's

Prof. Graaf land: Ik heb geen kritiek op leerregels

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 8 januari 1988

Reformatorisch Dagblad | 30 Pagina's

PDF Bekijken