Bekijk het origineel

Man krijgt rijbewijs onder valse naam

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Man krijgt rijbewijs onder valse naam

Gegevens kennis uit het hoofd geleerd

2 minuten leestijd

TILBURG - Een 40-jarige man, A. S., uit Tilburg, heeft afgelopen najaar via bureaucratische weg een officieel rijbewijs weten te verkrijgen met valse gegevens. Hoewel zijn eigen rijbewijs wegens rijden onder invloed was ingetrokken, kon hij bij controle toch een door de gemeente afgegeven rijbewijs overleggen. Slechts doordat hij toevallig door een agent werd herkend, liep hij tegen de lamp.

Dat blijkt uit een artikel in het Algemeen Politieblad van deze week. A. 3. had de persoonsgevens van een tennis uit zijn hoofd geleerd, had op diens naam rijles genomen en een rijoewijs aangevraagd. Vervolgens haalde hij een uittreksel uit het bevolsingsregister, liet de kennis naar zijn ïigen adres overschrijven en nam het officiële rijbewijs in ontvangst. De niets vermoedende kennis werd daarna weer keurig naar zijn oude adres i^verhuisd. Hij heeft geen rijbewijs.


De Tilburger werd september vorig jaar aangehouden, omdat een ruit iran zijn auto was ingeslagen. Dat was bij een inbraak gebeurd, aldus de man, die geen rijbewijs bij zich had. De auto stond op naam van een vriendin, zei hij. Omdat hij zichtbaar zenuwachtiger werd, moest hij zijn rijbewijs op het bureau komen laten zien.


Binnen een uur toonde hij een rijbewijs op naam van ene L. I. uit Tilburg. Omdat dit geheel in orde leek, had hij kunnen vertrekken, ware het niet dat een toevallig langslopende agent hem. herkende als meneer A. S., wiens rijbewijs was ingenomen wegens rijden onder invloed.


De man is valsheid in geschrifte man is plus het overtreden van de wegenverkeerswet ten laste gelegd, maar „het is afwachten hoe het openbaar ministerie ten opzichte van dit brein gaat handelen", aldus het artikel. Volgens de politie had de man met het rijbewijs ongekende mogelijkheden tot frauderen.


Een woordvoerder van het Centraal Bureau voor de Rijbewijzen liet gisteren desgevraagd weten dat het CBR afgaat op de persoonsgegevens die de gemeente verstrekt. Hij had nog nooit van deze truc gehoord. Er wordt via een computer gecontroleerd of iemand wel een rijbewijs mag hebben.


Volgens de Vereniging van Nederlandse Gemeenten kan iemand zich inderdaad voor een ander uitgeven. „Het is niet ondenkbaar dat dat lukt". Volgens een woordvoerder was de man vroeg of laat echter toch weleens gepakt: „Iemand zou de gegevens van beide personen toch wel eens naast elkaar hebben gelegd".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 8 januari 1988

Reformatorisch Dagblad | 30 Pagina's

Man krijgt rijbewijs onder valse naam

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 8 januari 1988

Reformatorisch Dagblad | 30 Pagina's

PDF Bekijken