Bekijk het origineel

Kleitabletten met gegevens uit onbekende tijd gevonden

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Kleitabletten met gegevens uit onbekende tijd gevonden

2 minuten leestijd

Een expeditie van de Yale-universiteit in New Haven in Connecticut heeft in Syrië honderden meer dan 3700 jaar oude kleitafeltjes met spijkerschrift gevonden. De tabletten zijn afkomstig uit het koninkrijk Mesopotamië. Men legde een archief bloot dat een internationale koninklijke briefwisseling bevat vanaf de achttiende eeuw voor Christus, ongeveer een eeuw voordat Abraham werd geboren. Zij verschaft inzicht in politieke en maatschappelijke veranderingen in het gebied aan de Eufraat.

 Er zijn zo'n 1100 kleitafeltjes en zegelafdrukken geborgen uit een oud paleis in Teil Leilan, een paar kilometer van het punt waar de grenzen van Irak, Syrië en Turkije samenkomen. Er zijn nog maar 300 tafeltjes ontcijferd, maar zij stammen uit een korte periode, waarvan nooit eerder geschriften zijn gevonden.

De briefwisseling gaat over ruiters die werden uitgezonden om misdadigersbenden uit te roeien, die huishielden in het noorden van Mesopotamië.

Cilindervormige zegels met lettertekens werden als verfrollen over natte kleitabletten gerold, zodat leesbare tekst ontstond. De teksten gaan over koninklijke dienaren en hun koningen uit een groot gebied, aldus Jesper Eidem van de universiteit van Kopenhagen, die het archief vertaalt.

Hammoerabi

Onder de tafeltjes is ook een brief van een man die Hammoerabi heet. Hij was een van drie heersers uit deze periode met die naam. Onder de drie heersers is de Hammoerabi van Babyion, wiens naam voortleeft vanwege zijn wetboek. De Hammoerabi die de brief schreef, was volgens Harvey Weiss, docent archeologie aan Yale, de nog machtiger heerser van Aleppo, de hoofdstad van een Westsyrisch koninkrijk. Weiss vermoedt dat het grootste deel van het paleis en vroegere bouwlagen nog meer omvangrijke archieven herbergen. De akropolis (vesting) ter plaatse, waar Weiss in 1982 een tempel ontdekte, zou volgens hem voorwerpen kunnen opleveren uit de periode tot 5000 voor Christus.

Alle kleitafels en zegels bevinden zich in een museum in Deir e-Zor in Syrië. Ze moeten worden schoongemaakt, gebakken en gefotografeerd. Vroeg ingevallen seizoenregen heeft de expeditie gedwongen haar werk twee weken eerder op te geven dan was voorgenomen, maar het project zal worden voortgezet. Weiss heeft hulp gehad van archeologen van het Metropolitan Museum of Art en van de universiteiten van Parijs, Kopenhagen, Amsterdam en Pennsylvania en het Smithsonian Institute in Washington  DC.Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 8 januari 1988

Reformatorisch Dagblad | 30 Pagina's

Kleitabletten met gegevens uit onbekende tijd gevonden

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 8 januari 1988

Reformatorisch Dagblad | 30 Pagina's

PDF Bekijken