Bekijk het origineel

Hooien, melken, voeren en spitten

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Hooien, melken, voeren en spitten

Veel bakkies leut en witte mutsen in "Geertje, 't hooi moet om"

3 minuten leestijd

Na "Jan, d'r is volk op de deel" en "Kom d'r in, de koffie is bruun" zou je menen dat fotograaf Brand Overeem en tekstschrijver Roel Leenknegt onderhand zijn uitgesjouwd op het mooie Veluwse land. Maar diep in de herfst van 1987 verscheen hun zoveelste bundeling, dit maal luisterend naar de naam "Geertje, 't hooi moet om". En weer is het een lief boek geworden vol met bakkies leut, wekpotten met appelmoes, gesteven mutsen en een radiootje op batterijen „voor het weerbericht". De formule van fotograaf Brand Overeem en tekstschrijver Roel Leenknegt bleek een gouden greep te zijn. Het is al jaren geleden, een flinke hand vol, dat ze aan hun zwerftochten begonnen. Ze dtt'aalden langs oude hoeven op de Veluwe en aan de Utrechtse Heuvelrug en vonden daar de mens die in al zijn eenvoud waard was om gekiekt en beschreven te worden. De plaatjes van Overeem en de praatjes van Leenknegt belandden in de Amersfoortse Courant en in het Veluws Dagblad, werden vanwege groot succes geprolongeerd en lopen tegenwoordig ook in boekvorm van de pers.

Treffend

In "Geertje, 't hooi moet om", de derde bundel die vast ook weer een groot kassucces gaat worden, trekken ze allemaal aan je oog voorbij: eierhandelaarjohan van Lambalgen die in vroeger jaren heel enthousiast achter de dochter van de bakker aanzat. Jan Hoegen uit Garderen die „op een (dikverdiend) voetstuk werd gezet", Hein Brouwer die in de keuken achter een bakkie koffie is weggekropen en "Janoom van het bosuis" die maar niet meer naar de kerk gaat omdat hij de preek toch niet kan verstaan.

Het is opmerkelijk dat de meest eenvoudige mensen veelal de meest treffende woorden zeggen. Zoals Jan van Baars (hij is niet meer): „Geen teevee, wel een radio die geleerd heeft te zwijgen". En Jan van Looijengoed: „Als je in een halfsleetse broek gewend bent, zit een hele broek nog niet lekker".

Gemis

Een kostelijk boeK vol met oude hoevenverhalen, simpele knusheid, ingezaaide winterrogge en kerkezakjes in het gelid tegen een witte muur. Nu we zo in de kerk zijn verzeild geraakt, mis ik plotseling wat. Nergens wordt zinvol gerept over geloof, laat staan over de vreze des Heeren. Zou er nu niemand van die 22 oude Veluwse geportretteerden een boekje hebben kunnen opendoen van wat de Heere aan zijn ziel had gedaan? Het "geloof van de Veluwe" mag dan wel een begrip zijn, maar waar is dan het geloofsleven gebleven? N.a.v. "Geertje, 't hooi moet om", door Brand Overeem en Roel Leenknegt, Uitg. Bosch en Keuning Maarn, 127 biz., prijs 29,50 gulden. Tweeduizend kilo aardappels schillen om in het Guiness Book of Records te ko

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 8 januari 1988

Reformatorisch Dagblad | 30 Pagina's

Hooien, melken, voeren en spitten

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 8 januari 1988

Reformatorisch Dagblad | 30 Pagina's

PDF Bekijken